Swedish Match ska testa med pant på snusdosor i Sverige

PUBLICERAD: 19 juni 2019
UPPDATERAD: 25 januari

I speciella pantautomater ska snusaren kunna lämna sina tomma dosor och för varje lämnad dosa donerar Swedish Match pengar till Håll Sverige Rent. (Bild Swedish Match)|Joakim Tilly är Europachef på Swedish Match. (Bild Swedish Match)

I sommar inför snusleverantören Swedish Match pant på snusdosor på försök i Sverige. Projektet kallas ”Panta Dosan” och genomförs i samarbete med Stiftelsen Håll Sverige Rent. Speciella pantautomater kommer att finnas i Swedish Matchs egna snusbutiker samt vid festivaler och speciella evenemang under sommaren.

Swedish Matchs egna butiker finns i dag i Stockholm, Göteborg, Lund, Åre, Strömstad och Charlottenberg.

Joakim Tilly är Europachef på Swedish Match. (Bild Swedish Match)

”Med en miljon snusare i Sverige är det angeläget att vi gör allt vi kan för att våra snusdosor i plast återvinns. Tidigare i år gjorde vi ett liknande försök i Oslo, som vi nu tar till Sverige. Dosan ger redan i dag endast vatten och koldioxid vid förbränning, men det är förstås ännu bättre, om den kan återvinnas till ny plast och inte hamna i naturen. Vi hoppas att det här ytterligare uppmärksammar snusarna att kassera sina använda produkter på avsedd plats”, säger Joakim Tilly, Europachef på Swedish Match.

Pilotprojektet Panta Dosan påverkar inte priset på någon av Swedish Match snusprodukter och det innebär också att den snusare, som lämnar sin tomma dosa i någon av pantautomaterna, inte får några pantpengar tillbaka, utan i stället skänker Swedish Match en krona till Håll Sverige Rent för varje dosa som pantas. Om snusaren/pantaren dessutom registrerar sin e-post går två kronor till Håll Sverige Rent och snusaren får ett e-mail med information om exakt vart pantpengarna går. Projektet inkluderar även konkurrerande snustillverkares dosor!

”Snusdosor utgör en del av det skräp, som ofta hamnar på fel plats, som nedskräpning och vi ställer oss såklart bakom de initiativ, som på olika sätt kan minska mängden plast i naturen”, säger Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent.

Idag är merparten av de snusdosor, som säljs i Sverige, tillverkade av plast, eftersom plasten är viktig för att behålla snusets kvalitet så länge som möjligt.

Hos Swedish Match pågår utvecklingsarbete för att hitta alternativa material till plasten eller nedbrytningsbar plast, för att ersätta den konventionella plastdosan.

Swedish Match upplyser också att man inom kort kommer att fasa ut svart, ej återvinningsbar, plast från snusdosorna.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy