Svenska Retursystem stöttar arbete för minskat matsvinn

PUBLICERAD: 10 april 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Johan Rindevall|verksamhetschef för Matcentralen

Svenska Retursystem går in som samarbetspartner till Stockholms Stadmissions verksamhet Matcentralen under en treårsperiod. Samarbetet innefattar ekonomiskt stöd såväl som kunskapsstöd. 
Matcentralen tar hand om donationer från olika livsmedelsföretag med mat, som annars troligen skulle ha kastats.  Maten distribueras vidare till verksamhetens supermarkets Matmissionen Veddesta och Hägersten, men även till hjälpverksamheter i Stockholm. På så sätt får människor, som lever i social och ekonomisk utsatthet, tillgång till mat av hög kvalitet. 

”Precis som Svenska Retursystem så arbetar Matcentralen med att minska matsvinnet från livsmedelsbranschen. Att maten samtidigt går till behövande är verkligen en win-win-situation”, säger Anna Elgh, VD på Svenska Retursystem.

Matcentralen vilar på tre ben: 
* Bidrar till minskat matsvinn. 
* Möjliggör för människor som lever i ekonomisk utsatthet att få tillgång till mat av hög kvalitet. 
* Erbjuder människor som vill arbetsträna och närma sig arbetsmarknaden genom att ge dem personligt stöd, yrkeserfarenhet inom butik och service, logistik och livsmedelshantering. 

”Då stora delar av logistiken för Matcentralen är gåvodriven är vi beroende av att få in samarbetspartners, som är med och finansierar driften av denna. Vi är därför glada över att Svenska Retursystem valt att stödja vårt arbete. Det gör det möjligt för oss att ytterligare utveckla verksamheten”, säger Johan Rindevall, verksamhetschef för Matcentralen på Stockholms Stadsmission.  

I takt med att Matcentralen växer har Stockholms Stadsmission upprättat ett ”advisory board” där bred och relevant kunskap från branschen representeras. Då Svenska Retursystem har lång erfarenhet av logistik deltar bolaget, representerat av Anna Elgh, i detta forum och stöttar med kunskap. 

”Det är fantastiskt att se hur Matcentralen skapat ett så bra system för mat, som annars skulle ha kastats. Nu hoppas vi att det etableras fler liknande projekt över hela landet, så att människor i hela Sverige, vilka lever i ekonomisk utsatthet, kan få ta del av samma möjlighet”, säger Anna Elgh.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432