Svenska Retursystem: Returlåda överlägset bäst för klimatet

PUBLICERAD: 9 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Returlådor i plast är smartast för klimatet enligt Svenska Retursystems livscykelanalys.|”Vi jobbar ständigt med att minska utsläppen av växthusgaser”

Hälften av Sveriges färskvaruleveranser till dagligvaruhandeln går i dag via Svenska Retursystem, där återanvändningsbara plastpallar och -lådor ersätter engångsemballage. Svenska Retursystem presenterar nu en ny livscykelanalys, som visar att returlådan minskar CO2-utsläppen med 74 procent, jämfört med en motsvarande wellpapplåda.

”Varje dag hanterar vårt retursystem 500.000 returlådor. Det innebär att våra kunder i dagligvarubranschen bidrar till en daglig reducering av CO2-utsläppen med 102 ton, jämfört med om de hade använt wellpapplådor”, säger Anna Elgh, VD för Svenska Retursystem.

Sedan den förra livscykelanalysen gjordes 2010, har returlådans koldioxidavtryck minskat med 53 procent per användningsrutt. En anledning till den drastiska minskningen är att uttjänta returlådor, som inte längre går att laga, nu mals ner och återanvänds vid tillverkning av nya lådor.

”Utöver den nya återvinningsprocessen för lådorna, jobbar vi även med att minska utsläppen av växthusgaser genom att köra allt fler turer på järnväg. Dessutom ställer vi krav på våra transportörer att öka andelen alternativt bränsle och använda sig av ´Fleet Management System´, som sporrar till sparsam körning”, säger Anna Elgh.

Livscykelanalysen för Svenska Retursystems lådmodell ”hellåda” färdigställdes 29 augusti 2016. Den genomfördes av masterstudenter från civilingenjörsprogrammet energi-miljö-management vid Linköpings universitet, och har reviderats och verifierats av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Vid jämförelsen med motsvarande wellpapplåda har uppgifter hämtats från Livsmedelsverkets senaste mätning från 2011: ”Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar”. Försiktighetsprincipen har vidtagits och det bästa resultatet för wellpapplådan har valts ut i jämförelsen med returlådan.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning