Svenska Mässans fjärde torn blir nytt landmärke i Göteborg

PUBLICERAD: 22 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Svenska Mässans fjärde torn – döpt till +One – blir en imponerande byggnad och ett nytt landmärke i Göteborg. (Bild Tham & Videgård Arkitekter)

Svenska Mässans gestaltningstävling rörande det fjärde tornet vid mässans anläggning i Göteborg är nu avgjord.
Av fyra finalistbidrag blev det förslaget från arkitektfirman Tham & Videgård, som utsågs till vinnare i tävlingen om att få gestalta Svenska Mässans fjärde torn.

Tornet, som fått beteckningen +One, ska placeras vid Korsvägen strax bakom dagens tre befintliga hotell- och kongresstorn.

”Vinnaren har presenterat ett magnifikt torn, påtagligt högre än befintliga Gothia Towers, och ett nytt landmärke i staden. +One inkluderar också en helt ny välkomnande entré, som suddar ut gränsen mellan ute och inne” , säger Carin Kindbom, VD och koncernchef på Svenska Mässan Gothia Towers.

Gruppen, som bedömt bidragen i gestaltningstävlingen, har bestått av representanter från Svenska Mässan Stiftelse, Sveriges Arkitekter samt Göteborgs stad. Ytterligare sakkunniga representanter har också deltagit i utvärderingsprocessen, som påbörjades i samband med tävlingens start för snart ett år sedan.  Utgångspunkten var ett fjärde torn, som rymmer omkring 400 hotellrum, mötesytor, restauranger, kontor och en terrass med plats för 1.200 minglande gäster.

”Det har varit en mycket omfattande och gedigen urvals- och bedömningsprocess med fyra verkligt högklassiga tävlingsbidrag i finalomgången. Till sist föll valet enhälligt på Tham & Videgård, som vi tackar och gratulerar”, säger Roger Holtback, styrelseordförande i Svenska Mässan Stiftelse.

Nästa år kommer detaljplanearbetet för +One att påbörjas år 2020 och det nya tornet med ny huvudentré till hela mässanläggningen beräknas stå klart år 2025.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax