Svensk seger över Finland i största återvinningstävlingen

PUBLICERAD: 27 februari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Kartongmatchen 2018 – som den här gången även blev en tävling mellan svenska och finska skolbarn – är avgjord.|”Tävlingsbidragen visar att det finns ett starkt engagemang för återvinning bland barnen”, säger Helena Lindh, projektledare för Kartongmatchen.

2018 års upplaga av Tetra Paks och WWF:s största återvinningstävling Kartongmatchen är nu avgjord och de svenska skolbarnen lyckades återvinna procentuellt mer kartongförpackningar än de finska, som deltog för första gången.

Mellan den 16 augusti 2018 och 8 februari 2019 har nästan 14.000 skol- och förskolebarn tävlat för att öka återvinningen av dryckeskartongförpackningar i Sverige och Finland. Sedan 2012 har drygt 220.000 barn deltagit i tävlingen, som anordnas av Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF. Syftet är att sprida kunskap och engagemang bland unga kring frågor som berör miljö, hållbarhet och återvinning.

I Kartongmatchen 2018 var det första gången även skolbarn från Finland deltog i tävlingen och i den inbördes kampen mellan länderna blev det en knapp svensk seger. I Sverige uppnådde de klasser, som deltog, en återvinningsgrad på 87 procent och i Finland var motsvarande siffra 76 procent.

I Sverige och Finland återvinns ungefär var tredje dryckeskartongförpackning totalt – en siffra som WWF och Tetra Pak vill öka genom skoltävlingen.

”Att få möta barn och ungdomar inom ramen för Kartongmatchen och prata miljö och återvinning ger mig hopp om framtiden. Tävlingsbidragen visar att det finns ett starkt engagemang för återvinning bland barnen och att de finner mycket glädje i att göra goda val för miljön”, säger Helena Lindh, projektledare för Kartongmatchen hos Tetra Pak.

Här är de vinnande svenska klasserna i Kartongmatchen 2018. Vinnarna är utsedda genom lottning bland de klasser, som deltagit och som klarat tävlingens tre obligatoriska matcher:
Vinnare Förskola: Augustenborgs förskola, avdelning Mojänger, Malmö
Vinnare Åk F-3: Månsarpsskolan klass 3, Taberg
Vinnare Åk 4-6: Vegaskolan klass 4C, Vännäs

De tre förstapristagarna vinner 10.000 kr till klassresa för vinnare i klasserna 4-6 samt 10.000 kr till en grönare skola/förskola för vinnare i förskolor och klasserna F-3. Dessutom erhåller alla som deltagit och klarat de tre obligatoriska matcherna ett diplom av WWF och Tetra Pak för sin insats.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x