Svensk-norskt projekt utvecklar cellulosa som kan ersätta plast

PUBLICERAD: 11 december 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Projektgruppen för PlastiCel|från vänster Ulrika Andreasson (SCA)

Mittuniversitetet och MoRe Research Örnsköldsvik AB samt norska RISE PFI är huvudaktörerna i det nyligen uppstartade Interreg-projektet PlastiCel. Projektet syftar till att utveckla nanocellulosa- och cellulosakompositer med barriär- och isolerande egenskaper. Som en konsekvens av projektet kan exempelvis fisklådor, som idag huvudsakligen tillverkas av plast, i framtiden komma att bestå av temperaturisolerande kompositmaterial av cellulosa/nanocellulosa med goda barriäregenskaper mot fukt och luft.  

Målsättningen är att utveckla en biobaserad förpackning, som håller för långa transporter och bl.a. kan användas för fisktransporter. Förpackningen bestryks med en tunn film av plasticerad cellulosa och nanocellulosa, som ger barriäregenskaper mot syre, medan en skumformad kärna av plasticerad cellulosa och nanocellulosa ger isolerande egenskaper, som bibehåller låg temperatur i förpackningen under transport. Under projektet kommer man att fördjupa kunskapen kring materialen, producera förpackningar i pilotskala och ta fram demonstratorer.

”Vid Mittuniversitetet bedriver vi grundläggande forskning kring cellulosakompositer och nanocellulosa. Vi ser mycket fram emot samarbetet och hoppas att vi tillsammans med våra partners kan fördjupa forskningen ytterligare samtidigt som vi utvecklar nya produkter som kan ersätta fossilbaserad plast i samhället”, säger Magnus Norgren, professor i kemiteknik. 

”För att reducera de stora mängder av plastavfall, som hamnar i världshaven, är det viktigt att byta ut plast i alla applikationer, där det är möjligt, Cellulosa är biologiskt nedbrytbart och en bra alternativ råvara till plastfilm och isolerande skum som används i emballage. PlastiCel-projektet är i linje med flera andra projekt vid RISE PFI och genom ett nära samarbete med våra svenska forskningspartners hoppas vi finna nya lösningar”, säger Malin Brodin, projektansvarig vid RISE PFI. 

”PlastiCel är ytterligare ett nanocellulosaprojekt, där vår experimentpappersmaskin kommer att vara betydelsefull för att producera intressanta demonstratorer med nanocellulosa som viktig komponent. Maskinen har med hjälp av tekniska modifieringar anpassats för att klara försök med nanocellulosa, vilket gör den intressant i en lång rad projekt. I och med det stora intresset för att kunna skala upp applikationer med nanocellulosa har den därmed fått en rejäl renässans”, säger Maria Edblad, projektansvarig hos MoRe Research.

PlastiCel är ett svensk-norskt forskningsprojekt med forskare från RISE PFI, Mittuniversitetet och MoRe Research. Industripartners är SCA, Domsjö Fabriker, Essge-Plast, Ranheim Paper and Board, Tommen Gram och BeWi. Projektet finansieras med stöd från EU:s regionala utvecklingsfond Interreg.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lidl i Storbritannien tar bort designelement som tilltalar barn

I Storbritannien har Lidl beslutat att man tar bort alla designelement som uppskattas av barn på förpackningarna till sina minst hälsosamma, egna varumärken. Det ska vara klart till mitten av året och ska hjälpa föräldrar att handla nyttigare till barnen.
LIDLx

Ishidas Europes nyckelroll i Maple Leafs jättelika kycklingfabrik

I samarbete med Maple Leaf Foods, en av Kanadas ledande kött- och fjäderfäproducenter, har Ishida Europe spelat en nyckelroll i etableringen av Maple Leaf Foods nyligen öppnade fabrik för kyckling i London, Ontario. Det är en stors satsning värd C$772 miljoner.
Ishida - Maple Leaf 3x

Ärlighet varar längst för Gbgt Box

Gbgt Box menar att ärlighet är en nyckel till framgång. För något år sedan vann man ett Guldägg för Atmosphere, en serie förpackningar i varandra, typ den ryska dockan, där man nog beskrev ingående material och förpackningens CO2 generering. Nu kommer nästa serie som man kallar Honest Packaging.
GBGT-321-1-scaledx

Tetra Pak elektrifierar transporter mellan lager i Malmö

För första gången använder Tetra Pak en helt eldriven lastbil. Lastbilen utgår från Tetra Pak i Lund, där den laddas över natten. Därefter lastas den och körs till två externa lager i Malmö hamn.
tetra lastbilx