Studie jämför plastflaskor med andra förpackningsalternativ

PUBLICERAD: 31 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

I en svensk studie, utförd på uppdrag av FN:s miljöprogram UNEP, jämförs miljöpåverkan från plastflaskor med andra förpackningsalternativ. (Bild IVL)|Studien ”Single-use plastic bottles and their alternatives” är nu publiceras och kan laddas ner.

Varje minut säljs cirka en miljon plastflaskor i världen. Förutom den stora miljöpåverkan från produktionen så står plastflaskor också för en stor del av nedskräpningen av världens stränder. IVL Svenska Miljöinstitutet har i en studie för FN:s miljöprogram UNEP sammanställt kunskap om miljöpåverkan för plastflaskor och andra typer av flaskor.

Kartläggningen är gjord genom en djupanalys, en så kallad metaanalys, av tidigare publicerade och vetenskapligt granskade livscykelanalyser på området. I studien har man tittat på miljöpåverkan för plastflaskor för engångsbruk och jämfört med andra alternativ som glasflaskor, aluminiumburkar, kartonglaminerade förpackningar, återanvändbara stål- och aluminiumflaskor samt andra sätt att tillhandahålla dryck utan att använda förpackningar.

Studien ”Single-use plastic bottles and their alternatives” är nu publicerad och kan laddas ner.

Studien visar att det finns flera faktorer, som är kritiska, när man ska jämföra miljöpåverkan för de olika förpackningarna, till exempel hur man hanterar avvägningar mellan olika miljöproblem.

”Ett exempel är jämförelser av fossila och biobaserade material, där de biobaserade materialen har fördelar, när det kommer till klimatpåverkan och användning av fossila resurser, men nackdelar sett till vattenanvändning och övergödning”, säger Gustav Sandin Albertsson, LCA-expert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Vilken förpackning. som är bäst sett ur ett miljöperspektiv. beror på hur och var förpackningen produceras och hur den behandlas, när den väl har blivit avfall. Studien lyfter också fram att livscykelanalyserna inte väger in nedskräpning och effekter av mikroplaster, som släpps ut i den marina miljön.

”Det visar hur viktigt det är att politiska beslut baseras på information från flera källor och har ett helhetsperspektiv, annars riskerar vi att bara flytta runt miljöproblemen. Beslutsfattare måste också ta hänsyn till att produktionen och avfallshanteringen ofta skiljer sig åt mellan olika länder och regioner, så att de gör anpassningar till de lokala förutsättningar som finns”, säger Gustav Sandin Albertsson.

Studien har gjorts på uppdrag av UNEP Life Cycle Initiative och har genomförts med ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket. Den har genomgått granskning och finns nu publicerad och tillgänglig för nedladdning.

UNEP kommer under året att publicera ytterligare studier om engångsartiklar, bland annat en studie om take away-förpackningar, som också genomförs av IVL Svenska Miljöinstitutet. I oktober släpps en sammanfattande rapport, som ska fungera som vägledning och policy-underlag till den femte sessionen i FN:s miljöförsamling, UNEA-5.

Ladda ner IVL-studien ”Single-use plastic bottles and their alternatives” HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x