Storaffären inom tryckpressar gick i stöpet i sista stund!

PUBLICERAD: 1 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Heidelberger Druckmaschinen AG – Heidelberg i dagligt tal – har sitt huvudkvarter i tyska staden Heidelberg. Företaget är världens största tillverkare av tryckpressar. (Bild Heidelberg)

Tryckpressgiganten Heidelberger Druckmaschinen AG skulle sälja dotterbolaget och etikettpresstillverkaren Gallus Group till schweiziska Benpac Holding AG, men köpeskillingen på ca 1,22 miljarder kronor (120 miljoner euro) betalades aldrig in på överenskommen dag – och affären gick i stöpet i sista stund!

Det var i augusti i fjol, som Heidelberg offentliggjorde att man skulle sälja Gallus Group, som man helägt sedan 2014, till Benpac för den överenskomna köpeskillingen av 120 miljoner euro.

Försäljningen var en del i besparingsåtgärder, som Heidelberg aviserade, eftersom koncernens ekonomi var satt under press på grund av såväl minskade orderingångar som negativa effekter av Corona-pandemin.

Gallus är en välrenommerad tillverkare av smalbanepressar för etikettillverkning och med försäljningen skulle Heidelberg kunna koncentrera sin verksamhet på de större tryckpressarna. Gallus har fem anläggningar – två i Schweiz och tre i Tyskland.

Affären skulle genomföras innan börsstängning fredagen den 29 januari 2021, då Benpac skulle betala 120 miljoner euro. Men inga pengar betalades in och Heidelberg meddelade sent på dagen att affären var inställd.

”Benpac Holding AG betalade inte överenskomna 120 miljoner euro vid dagens stängning, även om alla nödvändiga villkor var uppfyllda. Heidelberg antog ända till slutet att transaktionen skulle genomföras framgångsrikt enligt överenskommelsen. Vi kommer nu att hävda våra rättigheter”, skrev Heidelberg i ett överraskande uttalande efter det att tyska Frankfurtbörsen stängt inför veckohelgen.

Heidelberg uppgav också att Gallus, med de fem anläggningarna och cirka 430 anställda, nu kommer att stanna kvar hos Heidelberg.

”Heidelberg kommer att fortsätta att hantera försäljning och service för Gallus-portföljen och ingenting kommer att förändras”, uppgav Heidelberg i ett uttalande, där man också framhöll att Gallus under Heidelbergs ägarskap gjort goda operativa framsteg under 2020.

Heidelberg har också försäkrat sina aktieägare och investerare att det besparingsprogram man initierat kommer att minska koncernens nettoskuld och förbättra likviditeten. Enligt ett uttalande förväntar man sig att andra beslutade åtgärder kommer att innebära besparingar ”i mitten av tvåsiffriga miljoner euro”. Heidelberg uppger att man trots bakslaget med Gallus-försäljningen räknar med att uppnå sina finansiella mål för innevarande verksamhetsår, som slutar den 31 mars.

Privatägda Benpac Holding AG, som har som affärsstrategi att växa genom företagsförvärv inom förpackningssektorn, har ännu inte kommenterat utvecklingen och varför man inte fullföljt det överenskomna köpeavtalet.
Benpac har sitt huvudkontor i schweiziska staden Stans,

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x