Stora etikettaffären mellan Skanem och MCC är genomförd

PUBLICERAD: 2 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Multi-Color Corporation är en global ledare inom etiketter till mat och dryck, hygien, vin och sprit, m fl. (Bild MCC)|Nigel Vinecombe är VD i Multi-Color Corporation. (Bild MCC)|Ole Rugland är arbetande styrelseordförande i Skanem-koncernen. (Bild Skanem)

Den stora affären mellan USA-baserade Multi-Color Corporation (MCC) och norska etikettleverantören Skanem Group, som aviserades i fjol höstas, är genomförd.

Uppgörelsen innebär att MCC har förvärvat Skanems etikettverksamheter i Europa och Thailand, medan Skanem fortsättningsvis kommer att satsa på sina verksamheter i Kenya och Indien.

Skanems europeiska verksamheter omfattar anläggningar och dotterbolag i Sverige (Skurup), Danmark, Norge, Polen och Storbritannien.

Nigel Vinecombe är VD i Multi-Color Corporation. (Bild MCC)

MCC uppger att förvärvet kommer att ge Skanems kunder tillgång till utökade produkterbjudanden och ett heltäckande utbud av de senaste etiketteknologierna.

”Vi välkomnar det erfarna Skanem-teamet till MCC och ser fram emot att bygga vidare på befintliga och nya tillväxtmöjligheter tillsammans med våra nya kollegor”, säger MCC:s VD Nigel Vinecombe.

MCC, som har huvudkontor i Cincinnati, Ohio, etablerades år 1916 och är en global ledare inom etiketter med en årsomsättning på cirka tre miljarder US-dollar (ca 30 miljarder kronor). MCC:s produktportfölj omfattar etikettlösningar inom mat och dryck, hem- och personlig hygien, vin och sprit och andra slutkategorier och bolaget betjänar nationella och internationella varumärkesägare i Nord-, Central- och Sydamerika, Europa, Afrika, Kina, Sydostasien, Australien och Nya Zeeland. MCC har mer än 100 fabriker i över 25 länder och sysselsätter cirka 13.000 medarbetare. MCC ägs av New York-baserade riskkapitalbolaget Clayton, Dubilier & Rice.

Även Skanem har rötter långt tillbaka i tiden. Bolaget, som har huvudsäte i norska Stavanger, grundades redan år 1905. Skanem är en ledande leverantör av självhäftande etiketter till internationella och regionala kunder på marknaderna för livsmedel, personlig vård, hemsjukvård, fordon och andra.

Ole Rugland är arbetande styrelseordförande i Skanem-koncernen. (Bild Skanem)

”Under de senaste 20 åren har vi byggt upp en lönsam och konkurrenskraftig etikettverksamhet i Europa, Indien, Afrika och Sydostasien. Vi har nu nått ett läge där våra verksamheter i Europa och Sydostasien får möjlighet till ytterligare tillväxt genom att gå med i en global aktör som MCC. I dessa regioner kompletterar MCC och Skanem varandra i hög grad och vi tror att detta kommer att skapa nya möjligheter för medarbetarna och tillföra värde till våra kunder”, sade Skanems arbetande styrelseordförande Ole Rugland, när affären först aviserades hösten 2021.

Skanems verksamheter i Indien och Kenya kommer att finnas kvar i Skanem-koncernen och bolaget aviserar att man även kommer att expandera inom förpackningsverksamheten och på andra områden i Europa och fortsätta att vara en internationell koncern med stark lokal närvaro i Europa, Afrika och Indien.

”Skanem Group kommer att fortsätta att investera i Indien och Afrika, där vi ser spännande möjligheter för ytterligare tillväxt och expansion”, säger Ole Rugland.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Zoégas förpackningar anpassas för återvinning

Nestlé har anpassat hela Zoégas Professionals sortiment för återvinning.
z2

Orkla har överklagat förbudet mot Grummes förpackning

Orkla, som äger varumärket Grumme har nu överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot deras nya förpackning.
Orklany

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006