Stora Ensos tyska pappersbruk omvandlas till wellproduktion

PUBLICERAD: 27 maj 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Bruket i Eilenburg i kvällsljus. Stora Enso säljer nu pappersbruket, som sedan ska byggas om till produktion av wellpappråvara. (Bild Stora Enso)

Stora Enso har undertecknat ett avtal om att avyttra sitt bruk i Eilenburg i tyska Sachsen till det schweiziska familjeföretaget Model Group. Bruket, som i dag producerar specialtidningspapper baserat på återvunnet papper, ska byggas om till produktion av wellpappråvara.

Eilenburg-bruket har en årlig produktionskapacitet på 310 000 ton specialtidningspapper och när affären är genomförd kommer Model Group att fortsätta papperstillverkningen en tid samtidigt som Stora Enso genom avtal åtagit sig att fortsätta att sälja och distribuera brukets pappersprodukter under en period på 18 månader. Därefter kommer Model Group att konvertera bruket för produktion av wellpappråvara.

”Vi är övertygade om att Model Group är rätt ägare för att säkerställa en långsiktig utveckling av bruket i Sachsen. Vi kommer att fortsätta att förse våra kunder med högkvalitativa pappersprodukter från Sachsen-bruket, åtminstone fram till slutet av 2022”, säger Kati ter Horst, chef för Stora Ensos division Paper.

Samtliga 230 medarbetare vid Sachsen-bruket kommer att överföras till Model Group i samband med transaktionen.

”Bruket i Sachsen passar perfekt in i vår värdekedja och vårt befintliga produktionsnätverk, och vi ser fram emot att få vidareutveckla anläggningen”, säger Daniel Model, VD och styrelseordförande på Model Group.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx