Stora Ensos tyska pappersbruk omvandlas till wellproduktion

PUBLICERAD: 27 maj 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Bruket i Eilenburg i kvällsljus. Stora Enso säljer nu pappersbruket, som sedan ska byggas om till produktion av wellpappråvara. (Bild Stora Enso)

Stora Enso har undertecknat ett avtal om att avyttra sitt bruk i Eilenburg i tyska Sachsen till det schweiziska familjeföretaget Model Group. Bruket, som i dag producerar specialtidningspapper baserat på återvunnet papper, ska byggas om till produktion av wellpappråvara.

Eilenburg-bruket har en årlig produktionskapacitet på 310 000 ton specialtidningspapper och när affären är genomförd kommer Model Group att fortsätta papperstillverkningen en tid samtidigt som Stora Enso genom avtal åtagit sig att fortsätta att sälja och distribuera brukets pappersprodukter under en period på 18 månader. Därefter kommer Model Group att konvertera bruket för produktion av wellpappråvara.

”Vi är övertygade om att Model Group är rätt ägare för att säkerställa en långsiktig utveckling av bruket i Sachsen. Vi kommer att fortsätta att förse våra kunder med högkvalitativa pappersprodukter från Sachsen-bruket, åtminstone fram till slutet av 2022”, säger Kati ter Horst, chef för Stora Ensos division Paper.

Samtliga 230 medarbetare vid Sachsen-bruket kommer att överföras till Model Group i samband med transaktionen.

”Bruket i Sachsen passar perfekt in i vår värdekedja och vårt befintliga produktionsnätverk, och vi ser fram emot att få vidareutveckla anläggningen”, säger Daniel Model, VD och styrelseordförande på Model Group.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Högre krav på livsmedelssäkerhet gynnar Mobergs Produktkontroll

Mobergs Produktkontroll är en av de ledande leverantörerna av kontrollutrustning för livsmedelsindustrin och andra områden. Kraven på säkerhet ökar vilket tydligt gynnar företaget.
Fredrik2

Bra tryck i förpackningssektorn hos Heidelberg

Av Heidelbergs kvartalsrapport för det tredje kvartalet framgår det att koncernen utvecklas bra. Extra bra går det för pressar till förpackningssektorn.
03_Ludwin_Monz

Tetra Pak startar banbrytande forskning

Tetra Pak initierar i dag det man kallar en banbrytande forskning med hjälp av Max IV för att bättre förstå fibermaterialens nanostruktur.
coca cola

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin