Stora Ensos tub av kartong ersätter plast i kosmetikatuber

PUBLICERAD: 1 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Ensos kartongtuber klan ersätta tuber av plast till kosmetikaförpackningar. (Bild Stora Enso)|”Kartongtuben ger kosmetikavarumärken ett konkurrenskraftigt nytt alternativ”, säger Henna Paakkonen-Alvim. (Bild Stora Enso)

Stora Enso lanserar en tub i kartong för kosmetika som ett nytt klimatvänligt alternativ till plasttuber. Kartongtuben är lämplig som primärförpackning för hudkrämer.

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att man vill bli den ledande samarbetspartnern till ledande kosmetikavarumärken, som vill uppnå sina hållbarhetsmål genom att tillsammans utveckla klimatvänliga förpackningslösningar, som är både förnybara och återvinningsbara.

Stora Enso tillverkar själva behållaren av kartong med fettåligt barriärskikt, vilket gör tuben lämplig som primärförpackning för hudkrämer. Idag kan tubtillverkning av kartong minska användningen av plast med 70 procent jämfört med plasttuber. Stora Enso utvecklar även biokompositmaterial, som i framtiden kan ersätta plastkorken och tubmynningen.

”Kartongtuben ger kosmetikavarumärken ett konkurrenskraftigt nytt alternativ”, säger Henna Paakkonen-Alvim. (Bild Stora Enso)

”Vi ser en ökad efterfrågan på nya innovativa lösningar i återvinnbara material inom kosmetikabranschen. Den här tuben är ett bra exempel på hur vi tillsammans med kunderna och deras leverantörer driver på innovationer för att ta fram förpackningar för framtiden. Kartongtuben kommer att ge kosmetikavarumärken, som vill tilltala miljömedvetna konsumenter, ett konkurrenskraftigt nytt alternativ”, säger Henna Paakkonen-Alvim, Vice President, Innovation, Stora Enso Consumer Board division.

För tillverkningen av tuberna samarbetar Stora Enso med Aisa, som är en världsledande tillverkare av tubmaskiner. Kartongens driftsegenskaper har testats på Aisas utrustning för att säkra felfri och effektiv konvertering.

”Tillsammans med Stora Enso kan vi vara aktörer för förändring och på så vis driva förpackningsinnovationer framåt. Med kartong som ett nytt återvinnbart materialalternativ för våra maskiner kan Aisa fortsatt tillgodose behoven inom förpackningsindustrin med spjutspetsteknik”, säger Jacques Thomasset, R&D Director på Aisa.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}