Stora Enso Forshaga utvecklar barriärlösningar för kartong

PUBLICERAD: 15 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Exempel på förpackningar i kartong som behöver barriärer mot vätska, fukt, syre eller fett. (Bild Stora Enso)|”Hållbara förpackningsbarriärer skapar värde i den cirkulära bio-ekonomin”, säger Hannu Kasurinen. (Bild Stora Enso)

I Forshaga ska Stora Enso investera drygt 100 miljoner kronor i teknologi för dispersionsbarriärer på kartong. Investeringen möjliggör utveckling och tillverkning av kartong med barriäregenskaper, som är lättare att hantera i en återvinningsprocess, har lägre koldioxidavtryck och kan vara komposterbar i industriella anläggningar.

Stora Enso Forshaga tillverkar och utvecklar barriärskikt, som krävs i vissa förpackningar för att skydda mot vätska, fukt, syre eller fett. Vätskeförpackningar, dryckesmuggar och vissa matförpackningar är exempel på produkter, som har en barriär vars funktion är att skydda den förpackade produkten samt säkerställa att förpackningen behåller sin funktionalitet. Investeringen i den nya dispersionstekniken syftar till att uppnå önskade barriäregenskaper på ett mer hållbart sätt.

”Hållbara förpackningsbarriärer skapar värde i den cirkulära bio-ekonomin”, säger Hannu Kasurinen. (Bild Stora Enso)

”Stora Enso vill minimera användandet av fossilbaserade material och ersätta dessa med förnybara lösningar från träfiber. Genom att satsa på utveckling av hållbara förpackningsbarriärer hjälper vi våra kunder och konsumenter att bli mer miljövänliga och skapar värde i den cirkulära bio-ekonomin. Kommersialiseringen av fiberbaserade produkter med barriäregenskaper, som har lägre koldioxidavtryck och fungerar bättre i ett återvinningssystem, är ett viktigt utvecklingsområde för livsmedelsförpackningar”, säger Hannu Kasurinen, divisionschef Stora Enso Packaging Materials.

Stora Enso Forshaga har en årskapacitet på cirka 120 000 ton barriärbeläggning fördelat på två maskiner/beläggningslinjer med runt 100 anställda. Anläggningen i Forshaga har sedan årsskiftet även utvecklats till att vara ett kompetenscenter inom Stora Ensos division Packaging Materials med uppdraget att tillverka och utveckla nya biobaserade barriärtekniker och produkter.

Den nya utrustningen i Forshaga beräknas tas i bruk under andra kvartalet 2021.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x