Åke Sahlins Stipendiefond får donation från Stig-G Bergstedt

PUBLICERAD: 3 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Stig-G Bergstedt donerar 40.000 kronor till Åke Sahlins Stipendiefond.

I samband med Svenska Förpackningsgillets årsmöte 25 mars 2021 kommer Stig-G Bergstedt att donera fyrtiotusen kronor till Åke Sahlins Stipendiefond. Stig-G Bergstedt representerar en viktig del av den moderna förpackningshistorien i Sverige, inte minst som mångårig VD för Svenska Förpackningsföreningen.

Åke Sahlins Stipendiefond förvaltas av Svenska Förpackningsgillet (SFG) som tar emot ansökningar och beviljar utdelning ur fonden.

Åke Sahlin var en känd och högt aktad person inom förpackningsområdet. Han var förutom ordförande i Svenska Förpackningsföreningen även ordförande i Grossistförbundet och ordförande i Mässrådet som initierade Scanpack med den första egentliga Förpackningsmässan 1964 (den allra första förpackningsmässan i Sverige arrangerades av tidningen nord emballageSvenska Mässan år 1952).

”Åke Sahlins Stipendiefond bildades på mitt initiativ i samband med Åke Sahlins 70-årsdag 1972. Samtidigt hade Högre Teknisk och Ekonomisk Förpackningsutbildning startats av Svenska Förpackningsföreningen, där jag var VD från 1970”, berättar Stig.

”Avsikten med Åke Sahlins Stipendiefond var att i första hand stimulera kursdeltagarna till ytterligare utveckling av sina kunskaper inom förpackningsområdet för en bättre samhällelig nytta”.

Svenska Förpackningsföreningens medlemmar bidrog till en grundplåt till fonden och många av de större förpackningsföretagen och råvaruföretagen lämnade ytterligare bidrag. Genom fonden gavs förpackningstekniker tillfälle till förkovran vid andra utbildningar och genom resor till internationella mässor och intressanta företag.

”Jag lämnar mitt bidrag till fonden med bakgrunden att förpackningsbranschen genom året gett mig så mycket i form av svenska och internationella vänner som jag fortfarande träffar.  Jag vill också se en positiv utveckling inom branschen och se till att fondens kapital kan räcka många år till”.

”Min egen utveckling har gått över en kemistutbildning, försäljare inom plastråvaror, plastutveckling hos Ericson till Unifos i Stenungsund, till vd för ett plastsäcksföretag innan jag blev kallad till posten som VD i Svenska Förpackningsföreningen”.

”Jag vill föra arvet vidare”, slår Stig-G Bergstedt fast.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x