Starkt 2015 för Tetra Pak trots “global motvind”

PUBLICERAD: 10 april 2016
UPPDATERAD: 25 januari

”Trots motvinden har vi fortsatt att växa”|konstaterar Dennis Jönsson VD och koncernchef i Tetra Pak.|Den helt förnyelsebara vätskekartongförpackningen Tetra Rex® Bio-based var en av nyheterna under fjolåret.

Trots ”motvinden” i den globala ekonomin ökade Tetra Paks omsättning under verksamhetsåret 2015 med 7,5 procent och nådde 11,9 miljarder euro (drygt 110 miljarder kronor). Det framgår av bolagets årsrapport, som nu offentliggjorts.
Merparten av omsättningsökningen (6,3 procent) kan visserligen tillskrivas positiva valutaeffekter, men företaget rapporterar också om god tillväxt inom bland annat processlösningar, medan förpackningsförsäljningen endast uppvisade en måttlig ökning. 

”Trots viss avmattning på våra två största marknader – Kina och Brasilien – och betydande bakslag på försäljningen på grund av politiska och ekonomiska händelser i en del andra länder, så fortsatte vi att växa både inom process och förpackningar under 2015. Det är något av en prestation och återspeglar styrkan i vår strategi, engagemanget hos våra medarbetare och det fortsatta stödet från våra kunder”, säger Tetra Paks VD och koncernchef Dennis Jönsson i en kommentar till årsrapporten.

Inom förpackningar, som är det klart dominerande affärsområdet i bolaget, redovisar Tetra Pak en omsättning under 2015 på 10,1 miljarder euro (ca 94 miljarder kr), vilket är en ökning med 6,4 procent jämfört med år 2014. Merparten av ökningen kommer hänför sig till teknisk service inom förpackningsområdet, medan försäljningen av förpackningsmaterial endast ökade marginellt, eller räknat i antal Tetra Pak-förpackningar från 180 miljarder år 2014 till 184 miljarder år 2015.

I årsrapporten konstaterar Tetra Pak att många livsmedelsföretag under de senaste åren försökt hitta nya sätt att differentiera sina produkter från konkurrenterna. Tetra Pak har mött dessa önskemål genom att införa nya former, nya material och förbättrade funktioner hos sina förpackningar. Nästan 40 procent av de förpackningar, som levererades under 2015, hänför sig sålunda till Tetra Paks utbud av avancerade förpackningsformat, vilket innebär en ökning med hela 27 procentenheter sedan år 2010.

Bland nyheter, som Tetra Pak introducerade under 2015, märks speciellt lanseringen av den helt förnyelsebara vätskekartongförpackningen Tetra Rex® Bio-based, som nu används av allt fler kunder.
En annan uppmärksammad nyhet var fyllningsmaskinen Tetra Pak® E3, som är den första maskinen i branschen, som använder elektronstrålar för att sterilisera förpackningsmaterialet.

”Vi är nu halvvägs i vår 2020-strategi, som inleddes för fem år sedan. Under de här åren har vi slimmat organisationen och blivit mer produktiva, med en starkare och bredare produktportfölj. Det ger oss en bra plattform att bygga på och vi är övertygade om att vi kan fortsätta att växa genom effektivitet, genom att förbli fokuserade på produkt- och serviceinnovation och genom att sätta kunderna i centrum för allt vi gör”, säger Dennis Jönsson avslutningsvis i sina kommentarer.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Det våras för plastbärkassarna när skatten är på väg bort

Nyligen berättade Packnews om en ICA-butik som börjar sälja bärkassar av biomaterial och nu satsar Coop Sverige på bärkassar som till stor del består av återvunnet material. Den 1 november tas skatten bort på bärkassar.
coop-carrier-bag-trioworld

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor