Spill från sockerrör omvandlas till förpackningar för livsmedel

PUBLICERAD: 20 oktober 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Tråg av materialet SupraPulp kan användas för flera olika typer av livsmedel, även feta och fuktiga. (Bild W-Cycle)|Lior Itai är VD och medgrundare av nystartade israeliska food-tech-företaget W-Cycle. (Bild W-Cycle)

Det nystartade israeliska food tech-företaget W-Cycle har lanserat SupraPulpTM, som är plastfria livsmedelsförpackningar, tillverkade av sockerrörsavfall. Förpackningarna, som är helt komposterbara, kan exempelvis användas för färska produkter eller färdigmat. Enligt W-Cycle kan förpackningarna såväl frysas som värmas och de klarar både feta och fuktiga livsmedel.

Enligt W-Cycle kännetecknas SupraPulp-förpackningar av att de inte absorberar vätskor, etc. från de förpackade produkterna. De är läckagesäkra och förändrar inte konsistensen hos de förpackade livsmedlen. SupraPulp-materialet kan frysas till -40o C och värmas i såväl konventionella ugnar som mikrovågsugnar till 270o C. Efter användning kan förpackningarna kasseras som organiskt avfall, dvs slängas tillsammans med eventuellt matavfall.

Lior Itai är VD och medgrundare av nystartade israeliska food-tech-företaget W-Cycle. (Bild W-Cycle)

W-Cycle skriver i ett pressmeddelande att SupraPulp-produkterna är både patenterade och testade och de kan ersätta liknande förpackningar av plast, aluminium eller skumplast. Råmaterialet till SupraPulp är den torra fibermassa, som kallas bagasse och som blir kvar efter att sockerrör har krossats och sockersaften utvunnits.

”Det finns andra komposterbara lösningar på marknaden, men våra komposterbara SupraPulp-förpackningar har sådana avgörande funktioner, som konsumenterna vill ha, när de behöver värma eller frysa livsmedel. Dessutom har våra tråg ett lyxigare utseende än motsvarande tråg i exempelvis plast eller aluminium”, säger Lior Itai, som är VD och medgrundare av W-Cycle.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx