Specialfärg för screentryck på glas- och metallförpackningar

PUBLICERAD: 6 november 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Marabus screentrycksfärg Ultra Glass LEDGL är utvecklad för tryck på runda/cylindriska glasprodukter som dricksglas, flaskor, etc. (Bild Marabu)|Ultra Glass LEDGL är härdningsbar med UV-LED, vilket är fördelaktigare än härdning med konventionellt UV-ljus. (Bild Marabu)

Tyska tryckfärgsspecialisten Marabu har utvecklat Ultra Glass LEDGL, som är en specialfärg för screentryck på glas- och metallförpackningar. Färgen har snabb vidhäftningsförmåga och kan användas för ”runt-om-tryck” på cylindriska produkter.

Ultra Glass LEDGL är härdningsbar med UV-LED, vilket är fördelaktigare än härdning med konventionellt UV-ljus. (Bild Marabu)

Marabu skriver att Ultra Glass LEDGL är härdningsbar med UV-LED och att den är utvecklad för screentryck på runda glasförpackningar som flaskor inom drycker, kosmetika, etc, samt till tryck på flera olika typer av flata glasytor. Den lämpar sig också för screentryck på metaller, bland annat eloxerad aluminium, och på glaserad keramik, lackade ytor och på PETG, som är en modifierad version av vanlig PET-plast.

”Det är dags för glasindustrin att dra nytta av härdning med UV-LED-teknik, som har alla fördelarna med konventionell UV-härdning men utan nackdelarna med förvärmning och utsläpp”, skriver Marabu i sin produktbeskrivning för Ultra Glass LEDGL.

Marabu betonar också att UV-LED-lysdioder har mycket längre livslängd  och att energikostnaderna sjunker med mer än 50 procent.

——————————–

Familjeägda Marabu GmbH & Co. KG är en ledande tillverkare av screen-, digital- och tampongtrycksfärger samt flytande laminat. Företaget, som har huvudsäte i tyska staden Tamm, norr om Stuttgart, har ett stort utbud av lösningsmedelsbaserade, UV-härdande och vattenbaserade färger för grafiska och industriella applikationer.
Marabu har verksamhet i mer än 80 länder via 15 dotterbolag och omsätter drygt 90 miljoner euro.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning