Speciellt bläck för kodmärkning av steriliserade förpackningar

PUBLICERAD: 27 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Det nya märkningsbläcket från Linx är speciellt utformat för kodmärkning av flexibla förpackningar med livsmedel, som ska värmesteriliseras. (Bild Linx Printing Technologies)

Brittiska märkningsspecialisten Linx Printing Technologies har lanserat ett nytt märkningsbläck, speciellt utvecklat för förpackningar med värmesteriliserade livsmedel. Bläcket är avsett för livsmedel som värmebehandlas i sina förpackningar och där förpackningarna förses med kodmärkning innan sterilisering med autoklav eller retort.

Det nya bläcket, som fått beteckningen Linx Black Retort Ink 1077, är extra motståndskraftigt mot fukt och det ändrar inte färg eller transparens vid upphettning. Det är speciellt utvecklat för användning i Linx 8900– och 8800-serier av kontinuerliga bläckstråleskrivare och betecknas som ett färgbaserat MEK-bläck.

Linx skriver i ett pressmeddelande att bläcket kan användas för kodning även om en flexibel förpackning är belagd med ett tunt lager av oljig film eller fett. Bläcket sägs innehålla komponenter, som förbättrar dess vidhäftning vid höga temperaturer och under fuktiga förhållanden, och det har utmärkt hållbarhet och läsbarhet på ett antal förpackningsmaterial.

Enligt Linx är typiska applikationer för det nya bläcket livsmedelsförpackningar för en mängd olika produkter, där förpackningarna kodas innan en tillagningsprocess. Exempel på produkter är färdigrätter, grönsaker, frukt, soppor, ris, charkuterier, kött och fisk samt husdjursmat. Förutom förpackningar, som ska värmesteriliseras, kan bläcket även användas på förpackningar som metallburkar, formade plast- och aluminiumtråg samt påsar av polyester.

”Vårt nya märkningsbläck uppfyller kundernas krav på ett bläck som motstår färgförändring vid retortprocessen”, säger Simon Millett, bläckproduktchef på Linx Printing Technologies.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax