Spanien förbjuder försäljning av inplastad frukt och grönt

PUBLICERAD: 1 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Spanien tänker förbjuda försäljning av inplastade grönsaker och frukt från år 2023. (Bild JP Press)

Försäljning av grönsaker och frukt i plastförpackningar är på väg att förbjudas i spanska stormarknader och livsmedelsbutiker från och med år 2023. Förbudet är specificerat i ett dekret från spanska Ministerio para la Transición Ecológica (Ministeriet för ekologisk övergång), och är nu tänkt att införlivas med spansk lagstiftning.

Enligt dekretet ska konsumenterna uppmuntras att köpa lösa, oförpackade produkter inom frukt och grönt. Förbudet mot plastförpackade frukt- och grönsaksprodukter kommer att gälla för produkter som väger under 1,5 kilo.

”Plastföroreningarna har nu överskridit alla gränser och vi vill bekämpa överanvändning av plastförpackningar på det mest effektiva sättet”, säger en talesman för ministeriet.

Det spanska beslutet är en seger för de miljögrupper i såväl Spanien som utomlands som i flera år kämpat för att stoppa livsmedelshanterare från att plasta in färskvaror.

Enligt uppgift har ministeriet för ekologisk övergång, som leds av professorn och ministern Teresa Ribera, haft möten med ledande spanska näringslivsföreningar och miljögrupper för att dra upp riktlinjerna i lagförslaget.

En specificerad lista över vilka frukt- och grönsaksprodukter, som ska omfattas av plastförbudet, kommer att upprättas av spanska livsmedelssäkerhets- och näringsbyrån (Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición). Undantag kommer att göras för sådana produkter, som riskerar att snabbt försämras om de säljs i lös vikt.

Enligt dekretet vill man även begränsa användningen av buteljerat dricksvatten i Spanien. Ministeriet för ekologisk övergång vill uppmuntra till installation av dricksvattenfontäner i offentliga utrymmen och komma fram med alternativ till försäljning av dricksvatten på flaska, där kunder kan fylla egna återanvändbara behållare med dricksvatten.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x