Södra hämtar sin nya VD och koncernchef från Clas Ohlson

PUBLICERAD: 8 juni 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Lotta Lyrå lämnar Clas Ohlsons ”prylar” och går istället till Södras skogar.|Inom förpackningsområdet har Södra under senare år uppmärksammats speciellt för sitt biokompositmaterial DuraPulp. (Bild Södra)

Styrelsen för skogsbolaget Södra har utsett Lotta Lyrå till ny VD och koncernchef för bolaget. Hon är idag VD och koncernchef för välkända ”prylkoncernen” Clas Ohlson. Lotta Lyrå ersätter Södras ekonomichef Peter Karlsson, som varit tillförordnad VD sedan den 20 februari i år och hon kommer att tillträda sin tjänst under år 2020.

Lotta Lyrå är för närvarande VD och koncernchef för Clas Ohlson – en post hon innehaft sedan år 2017. Han har också en bakgrund på olika ledande positioner inom IKEA-gruppen. Men hon har även gedigen arbetserfarenhet av Södra, där hon tidigare varit produktivitetschef för koncernen samt sågverkschef i Mönsterås.

”Jag är glad och hedrad över att ha fått möjligheten att, tillsammans med Södras medlemmar, medarbetare, kunder och entreprenörer, vårda och vidareutveckla Södra för framtiden. Södra har en unik plattform, vad gäller såväl råvara som industri, för framtida lönsamhet, tillväxt och innovation. Inte minst i ljuset av den klimatnytta som skogen och dess produkter har, genom både skogstillväxt och genom att ersätta produkter baserade på fossila råvaror. Jag ser mycket fram emot att komma tillbaka till Södra, och återknyta kontakten med kollegor, medlemmar och kunder”, säger Lotta Lyrå i en kommentar.

Inom förpackningsområdet har Södra under senare år uppmärksammats speciellt för sitt biokompositmaterial DuraPulp. (Bild Södra)

Inom förpackningsområdet har Södra under senare år uppmärksammats speciellt för sitt biokompositmaterial DuraPulp, vilket kan användas till bland annat elektronik- och konsumentförpackningar. (Läs HÄR och HÄR)

”Jag är mycket stolt över att kunna presentera Lotta Lyrå som ny VD och koncernchef. Hon har helt rätt kompetens och profil för att utveckla Södra inom ramen för den nya koncernstrategi, som tagits fram. Med en bakgrund inom Södra och med skoglig och industriell erfarenhet har hon en förståelse för utvecklingskraften inom familjeskogsbruket och den innovationsdrivna kultur, som finns inom koncernen”, säger Lena Ek, ordförande i Södra.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432