Snart blir det möjligt att panta juiceflaskor i plast

PUBLICERAD: 28 september 2017
UPPDATERAD: 25 januari

De första pantförsedda svenska juiceflaskorna är Axfoods juicer under varumärket Garant.

Nästa år blir det premiär för möjligheten att panta juiceflaskor av plast i Sverige. Först ut är dagligvaruföretaget Axfoods egna varumärke Garant, som säljs i alla Willys och Hemköps butiker.
”Äntligen säger Returpack ja till pant på juiceflaskor. Det är en fråga vi arbetat med under lång tid och som passar väl in i vårt klimatarbete”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Att panta juiceflaskor av plast blir möjligt för alla butiker, som är anslutna till Returpacks system från och med januari 2018. Alla producenter kan då frivilligt välja att ansluta sig till retursystemet för juiceflaskor. 

Axfood har sedan tidigare förberett de Garantjuicer, som säljs i plastflaskor, för pantsystemet. Dessa finns redan i butik och kompletteras med nödvändiga streckkoder för pant efter årsskiftet.

Axfood var först ut med både retur av saftflaskor 2015 och retur av bärkassar av plast tidigare i år. Pant av bärkassar infördes på prov i Hemköps butik vid Torsplan i Stockholm och sprids under hösten till ytterligare butiker i landets större städer.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex