Snart blir det möjligt att panta juiceflaskor i plast

PUBLICERAD: 28 september 2017
UPPDATERAD: 25 januari

De första pantförsedda svenska juiceflaskorna är Axfoods juicer under varumärket Garant.

Nästa år blir det premiär för möjligheten att panta juiceflaskor av plast i Sverige. Först ut är dagligvaruföretaget Axfoods egna varumärke Garant, som säljs i alla Willys och Hemköps butiker.
”Äntligen säger Returpack ja till pant på juiceflaskor. Det är en fråga vi arbetat med under lång tid och som passar väl in i vårt klimatarbete”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Att panta juiceflaskor av plast blir möjligt för alla butiker, som är anslutna till Returpacks system från och med januari 2018. Alla producenter kan då frivilligt välja att ansluta sig till retursystemet för juiceflaskor. 

Axfood har sedan tidigare förberett de Garantjuicer, som säljs i plastflaskor, för pantsystemet. Dessa finns redan i butik och kompletteras med nödvändiga streckkoder för pant efter årsskiftet.

Axfood var först ut med både retur av saftflaskor 2015 och retur av bärkassar av plast tidigare i år. Pant av bärkassar infördes på prov i Hemköps butik vid Torsplan i Stockholm och sprids under hösten till ytterligare butiker i landets större städer.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432