Smart matförpackning tog hem segern i tyska PIDA

PUBLICERAD: 22 november 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Den vinnande förpackningen Ladhidh är gjord för att bära och äta en falafel i pitabröd.
|Förpackningen Shakyloop|designad av teamet H. Trang Nguyen

Segern i BillerudKorsnäs designtävling PIDA Tyskland går i år till ett team från Mediehögskolan i Stuttgart. Studenterna har lyckats skapa en smart och snygg förpackningslösning för mat ”on-the-go”.
Förpackningen har fått namnet Ladhidh och är gjord för att bära och äta en falafel i pitabröd. Förpackningen är solfjädersformad och storleken kan justeras av användaren efterhand som innehållet konsumeras. Ladhidh kan förses med ett lock för att undvika spill och ett bärhandtag, som gör den lätt att bära.

Ladhidh visar hur en förpackning kan vara såväl innovativ som användarvänlig och lätt att tillverka. Ladhidh är gjord för att bära och äta en falafel i pitabröd. Den solfjäderformade, bärbara kartongförpackningen platsar perfekt i en modern och mobil livsstil. Förpackningen kan förses med ett lock för att undvika spill och ett bärhandtag gör den lätt att bära. Ladhidh har visat sig vara en smart lösning för en enkel och kladdfri måltid för den som är på språng. Tack vare en mycket smart och funktionell vridmekanism, gör den flexibla solfjäderkonstruktionen att förpackingens storlek ändras av användaren själv. En lika finurlig som perfekt lösning”, skriver juryn i sin motivering.

Det vinnande teamet utgörs av Hanna Vayhinger, Edda Seemann, Johannes Wilhelm och Valentina Lehmann från Mediehögskolan i Stuttgart. 

Sedan drygt tio år tillbaka arrangerar BillerudKorsnäs PIDA (Packaging Impact Design Award), i samarbete med ledande universitet och högskolor i Frankrike, Tyskland och Sverige. Tävlingen uppmärksammar innovativa förpackningslösningar och arrangeras tre gånger årligen, en i vardera land. Årets tema, ”Style & Smart on the Go”, handlar om att utveckla smarta förpackningslösningar för måltider, som äts på språng. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx