Skir laserskärning på uppmärksammat omslag

PUBLICERAD: 30 oktober 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Cover

Utgångspunkten för omslaget till den tyska grafiska tidskriften Novums oktobernummer är en hyllning till typografin. Formgivarna Clormann Design har lekt med bokstäver i olika typsnitt och skapat ett delikat mönster som laserskurits ur sidan.

– Vi visste att det här skulle kräva ett pappersmaterial med osedvanlig styrka för att över huvudtaget hålla ihop, så vi valde medvetet att göra omslaget av Invercote, kartong från Iggesund Paperboard, berättar Christian Deppisch, journalist på Novum.

Kartongen som användes var Invercote G 240 g/m2, belagd med folien Brushprint Silver. Man använde den folierade sidan av kartongmaterialet till omslagets insida, men också som ett invik så att folien kom att bli bakgrund till det laserskurna. Man tryckte dessutom en kopparton på silverfolien, och skapade ett mönster i trycket genom att låta silvret skina igenom.

-Designern ville också leka med kontraster mellan blankt och matt, i detta fall skillnaden mellan blank folie och Invercote G:s obestrukna motsida, fortsätter Christian Deppisch, som är mycket nöjd med slutresultat.

– Det skira mönstret är verkligen en utmaning, och med de flesta andra material skulle man riskera att mönstret trasats sönder redan innan det nått mottagaren. Men just för det här jobbet var materialvalet perfekt.”

Läs vidare

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Notpla och Duni Group lanserar sjögräsbelagda livsmedelsförpackningar

Grundat i ett gemensamt fokus på hållbarhet och innovation, ingår Duni Group och det brittiska företaget Notpla ett nytt samarbete. Som ett första steg av samarbetet lanserar Duni Group en ny plastfri matförpackning med en unik sjögräsbeläggning
alga 1x

Mikroalger kan användas för tillverkning av bioplast

En forskare i Umeå visar att nordiska mikroalger som odlas i avloppsvatten kan användas för att producera PHB, en nedbrytbar bioplast.
20200131_115251

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax