SCA stänger pappersmaskiner och satsar på massa för kartong

PUBLICERAD: 27 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

SCA stänger tre pappersmaskiner vid Ortvikens pappersbruk och investerar 1,45 miljarder kronor för att bygga om bruket till produktion av CTMP-massa. (Bild SCA)|”Vi planerar att helt lämna produktsegmentet tryckpapper” ,säger VD Ulf Larsson. (Bild Per-Anders Sjöquist)

SCA avser att sluta med tillverkningen av tryckpapper vid Ortvikens pappersbruk utanför Sundsvall och i stället investera i bruket för att starta omfattande produktion av CTMP-massa, som används vid tillverkning av hygienprodukter och förpackningskartong.

Planerna innebär att man stänger ner de tre pappersmaskinerna vid Ortvikens bruk och investerar 1,45 miljarder kronor för att bygga om bruket till produktion av CTMP-massa. Den nya massafabriken beräknas vara färdig och i drift i början av år 2023.

I samband med att den nya anläggningen i Ortviken tas i drift kommer SCA att upphöra med den CTMP-produktion om 100.000 årston, som man för närvarande har vid Östrands massafabrik, och i stället öka produktionen av blekt sulfatmassa där.

Avvecklingen av tryckpapperstillverkningen och övergången till produktion av CTMP-massa innebär att cirka 800 SCA-anställda berörs, de flesta vid Ortvikens pappersbruk, men också på andra platser inom SCA. Att producera CTMP-massa kräver betydligt färre anställda än tillverkning av tryckpapper och upp till 700 anställda vid Ortviken riskerar att bli av med jobben. Förhandlingar med berörda fackliga organisationer har inletts.

”Vi planerar att helt lämna produktsegmentet tryckpapper”, säger VD Ulf Larsson. (Bild Per-Anders Sjöquist)

”Våra massakunder vill att vi växer med dem inom produktsegment som förpackningskartong och hygienprodukter, segment med en god tillväxt. I linje med vår strategi, har vi steg för steg minskat vår exponering mot tryckpapper. Nu inleder vi förhandlingar om att helt lämna detta produktsegment”, säger SCA:s VD och koncernchef Ulf Larsson i ett pressmeddelande.

SCA producerar idag bestruket och obestruket tryckpapper på tre pappersmaskiner vid Ortviken med en årlig omsättning om cirka fyra miljarder kronor

Efterfrågan på tryckpapper i Västeuropa har, enligt SCA, krympt med cirka fem procent per år från 2008. Under Corona-pandemin har efterfrågan minskat med ytterligare 30-40 procent och produktionen vid Ortviken har fått anpassas till den minskade orderingången. Den lägre efterfrågan kombinerad med en svag prisutveckling har orsakat att verksamheten nu har negativ lönsamhet.

”Med detta förslag vill vi fortsätta att utveckla en stark, hållbar och lönsam industri kring vår förnybara råvara. Effekterna blir omfattande och vi kommer att på ett ansvarsfullt sätt söka bästa möjliga lösningar för de berörda”, säger Ulf Larsson.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432