Samarbete för återvinning av byggindustrins emballageplast

PUBLICERAD: 2 oktober 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Inom byggindustrin används stora mängder emballageplast för att skydda varor och hålla dem på plats. Nu ska projektet CirEm undersöka hur man kan samla in och återvinna all denna plast. (Bild T-emballage)

15 företag samarbetar för att utveckla och testa ett effektivt insamlings- och återvinningssystem för emballageplast från byggindustrin
Emballageplast har ett viktigt syfte inom byggindustrin för att skydda varor och hålla dem på plats. Men vad händer med plasten, när produkterna är uppackade?

För att på ett bra sätt ta hand om den tunna och kvalitativa emballageplasten påbörjas nu projektet CirEm steg 2, där CirEm står för cirkulär emballageplast. CirEm steg 2 startade i och med ett uppstartsmöte med alla projektparter i september 2020 och pågår till sommaren 2022. Det är ett fortsättningsprojekt från en förstudie som drevs 2019. Studien visade att det finns en tydlig potential för att utveckla ett cirkulärt system för emballageplast.

Under fortsättningsprojektet ska deltagarna bland annat genomföra ett antal insamlingar med emballageplast. Insamlingsplatserna kommer att väljas för att visa på en bredd av olika arbetsplatser och deras olika utmaningar. Under projektet kommer också olika återvinningsalternativ att testas och utvärderas för att se när vilken metod passar bäst och vilka produkter, som kan skapas av den återvunna plasten. Inom projektet ska man också ta fram förslag och testa olika logistiklösningar, samt utveckla cirkulära affärsmodeller.

”CirEm som projekt ligger helt rätt i tiden, särskilt nu med de nya insamlingskraven för bygg- och rivningsavfall, som började gälla den 1 augusti 2020. För att det ska bli fart på utsortering av plast, måste vi kunna visa att materialet kommer till nytta och verkligen blir nya produkter”, säger Marianne Hedberg på Byggföretagen.

Bland de 15 företag, som deltar i projektet, återfinns bland annat Trioplast AB.

”Då vi har lång erfarenhet av att producera produkter av återvunnet material ser vi fram emot att kunna bidra som deltagare i CirEm steg 2 för att tillsammans med de andra parterna öka de insamlade volymerna i ett cirkulärt system för emballageplast”, säger Magdalena Bengtsson, produktchef inom pallsträckfilm på Trioplast.

Parter i projektet är NCC, JM, Beijer Byggmaterial, Optimera, Polyplank, Castellum, Wingårdhs, Trioplast, Cargospace24, Bewi Synbra Circular, Byggföretagen, Ragn-sells, Kretslopp och Recycling i Sverige samt Rise IVF. Projektet leds av Chalmers Industriteknik och finansieras av forskningsprogrammet Re:source.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy