Robatech har premiärvisat sitt nya smältlimsaggregat Vision

PUBLICERAD: 8 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Robatech har lanserat det nya smältlimsaggregatet Vision. (Bild Robatech)

Nyligen genomförde limspecialisten Robatech en webbpresentation, där man lanserade sitt nya smältlimsaggregat Vision. Företaget säger att man utvecklat en smart limutrustning på en helt ny plattform med en platssparande design och med innovativa funktioner.

”Vision är ett helt nytt smältlimsaggregat, som öppnar en ny dimension inom limning”, konstaterade Robatechs Martin Spalinger, Director Strategic Marketing & Innovation och tillade ”appliceringen av lim är lika repeterbar och jämn som funktionen hos en schweizisk klocka”.

Det nya aggregatet klarar även krävande termoplastbaserade smältlimmer och bibehåller en konstant viskositet på limmet. Smältlimmet transporteras med ett jämnt tryck till appliceringshuvudena. Det gör det perfekt för högprecisionslimning av till exempel primärförpackningar. Jämfört med sin föregångare, Concept, klarar sig Vision med 20 procents lägre energiförbrukning.

Limaggregatet styrs via Smart Terminal, som visar pågående drift och status via föränderliga färger i ett LED-baserat band. Det gör att operatören även på avstånd kan se, om limprocessen fungerar, som den ska, eller om det till exempel behövs påfyllning av lim. Hela tiden visas också pumptrycket och statuskoder samt fyra nyckelfaktorer för driften.

Vision kan installeras längs eller tvärs banan och kan styras via en Touch Display, som kan beställas som ett tillägg. Den monteras på framsidan eller sidan av aggregatet. De uppvärmda slangarna monteras på det man kallar FlexPort, som är vinklat i 45 grader, vilket gör det enkelt att ansluta dem även vid trånga utrymmen. Det ger användaren möjlighet att placeras aggregatet på kortast möjliga avstånd till appliceringshuvudena, vilket gör att man kan minska längden på de uppvärmda slangarna. Robatech Control System ger öppna gränssnitt och standardiserade fältbussprotokoll, vilket underlättar integration till kompletta system.

Performa är en ny uppvärmd slang som ansluts snabbt via plug-and-play. (Bild Robatech)

Robatech passade även på att presentera en annan helt ny produkt, Performa, som är en ny uppvärmd slang lämplig för viskositeter mellan 100 till 20 000 mPas. De förbrukar upp till 45 procent mindre energi än konventionella, uppvärmda slangar som till exempel Robatech Enduro. Via utvecklingen av PrimeConnect plugganslutningen har man nått flera målsättningar samtidigt. Användaren kan ansluta Performa snabbt via plug-and-play utan behov av verktyg. Limmets viskositet förblir densamma även vid anslutningspunkterna till aggregatet och appliceringshuvudena. PrimeConnect är helt isolerad och behöver inte de vanliga termiska övergångarna.

Robatech uppger att nya aggregatet Vision är kompatibelt med uppvärmda slangar och appliceringshuvuden byggda efter år 2000 och att Performa kan användas med Concept-serien i kombination med Enduro-slangar.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx