Risk för Covid-19 sätter stopp för Gruvöns underhållsstopp

PUBLICERAD: 17 mars 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Risken för coronasmitta och Covid-19 gör att BillerudKorsnäs nu stoppar det planerade underhållsstoppet vid Gruvöns bruk, där man bland annat har kartongmaskinen KM7 – en av världens största i sitt slag. (Bild BillerudKorsnäs)|Ivar Vatne är ekonomidirektör på BillerudKorsnäs. (Bild BillerudKorsnäs)

BillerudKorsnäs meddelar att man på grund av rådande omständigheter med utbrottet av Covid-19 skjuter upp huvuddelen av det underhållsstopp vid kartongbruket Gruvön, som var planerat till vecka 13, 2020.

”Vi har gjort bedömningen att det under rådande omständigheter inte är möjligt att genomföra underhållsstoppet enligt ursprunglig plan. Därutöver måste också hänsyn tas till smittorisken för våra egna medarbetare, men också för de många leverantörer och entreprenörer, som var inplanerade att komma till Gruvön”, säger Ivar Vatne, CFO på BillerudKorsnäs.

Ivar Vatne är ekonomidirektör på BillerudKorsnäs. (Bild BillerudKorsnäs)

Den adderade negativa finansiella effekten av att skjuta upp underhållsstoppet beräknas till 40 till 100 miljoner kronor för helåret 2020. BillerudKorsnäs följer utvecklingen noga och planerar nu tillsammans med entreprenörerna att istället genomföra underhållsstoppet i Gruvön under tredje kvartalet 2020.

På bruket i Gruvön finns bland annat den stora kartongmaskinen KM7, som invigdes i oktober i fjol, och vars produktionsmaximering fortfarande pågår.

”Upprampningen av KM7 är fortsatt BillerudKorsnäs främsta prioritet för år 2020. Fokus är fortfarande på att producera bestrukna kvaliteter och vi förväntar oss att inleda processen med att certifiera material under det andra kvartalet 2020”, säger Ivar Vatne.

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att de övriga finansiella effekterna kopplade till corona-smittan och Covid-19 hittills har varit relativt begränsade.

”Det är i dagsläget för tidigt att bedöma i vilket utsträckning Covid-19 kommer påverka BillerudKorsnäs långsiktigt”, säger Ivar Vatne.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax