Potatisbaserad förpackning för fuktkänsliga produkter

PUBLICERAD: 24 september 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Spongy-förpackningen är avsedd för portionspackning av torra och fuktkänsliga produkter.
|Läkemedel

“Spongy” är namnet på ett nytt holländskt förpackningskoncept från företaget Spongy Portion Cups. Förpackningen är en grund ”skål” tillverkad i ett bionedbrytbart och fuktabsorberande material och avsedd för portionspackning av torra, fuktkänsliga produkter i pulver-, tablett- eller granulatform.

Enligt tillverkaren är det bionedbrytbara materialet så effektivt, när det gäller fuktabsorbering, att produkterna hålls torra i förpackningarna, även om de förvaras i en våt eller fuktig miljö.
Som lämpliga produkter att packa i ”Spongy” anger tillverkaren vitaminer, torkad frukt, godis, örter och frön samt icke-livsmedel som kosmetika och läkemedel.

Råvaran i förpackningsmaterialet i “Spongy”  kommer från restprodukter från potatisindustrin. Materialet är godkänt för livsmedelskontakt av det belgiska IBE-BVI-institutet. Materialet termoformas för att skapa den grunda skålformen, vilken försluts med ett likaledes bionedbrytbart oblat.

Företaget Spongy Portion Cups är ett utvecklingsföretag, bildat av det Malaysia-baserade innovations- och kapitalföretaget TMI Capital.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432