Populär återvinningstävling kommer nu i ny förpackning

PUBLICERAD: 24 maj 2015
UPPDATERAD: 25 januari

I Kartongmatchen tävlar skolbarn om att samla in så mycket dryckeskartonger som möjligt.
|WWF och Tetra Pak

Nu öppnas dörrarna till årets återvinningstävling ”Kartongmatchen”. Tävlingen syftar till att öka återvinningen av dryckeskartong i Sverige och är en del i ett flerårigt samarbete mellan Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak. I år kan de tävlande rapportera och följa tävlingens utveckling löpande på internet.

De senaste tre åren har sammanlagt nära 130.000 elever och förskolebarn deltagit i Tetra Paks och WWF:s återvinnartävling ”Jakten på de glömda kartongerna”. Nu har tävlingen fått ett ordentligt ansiktslyft med en egen hemsida och det nya namnet ”Kartongmatchen”. 

Tävlingen sätter ett högaktuellt samhällsproblem i ett lustfyllt sammanhang, på ett sätt som väl passar in i det pedagogiska arbetet. Tävlingen bjuder också på en mängd inspirations- och kunskapsmaterial, övningar, filmer och mycket annat, som gör det lätt för pedagogerna. 

Från och med idag kan lärare och pedagoger anmäla sina klasser och förskoleavdelningar. Tävlingen drar igång till höstterminsstarten i augusti och är öppen för alla förskolor och grundskolor (F-6) i landet. Ambitionen för årets tävling är att nå 60 000 barn. 

Tävlingen har bidragit till att återvinningen av dryckeskartong – dvs förpackningar för mjölk, juice, fil, krossade tomater och annat – har ökat i Sverige från knappt 24 procent år 2011 till 39 procent år 2014. Men det långsiktiga målet på minst 50 procent återvinning ligger fast. 

”Vi är naturligtvis glada över att återvinningen av dryckeskartong har ökat sedan tävlingarna startade. Men flera länder är fortfarande bättre än Sverige. Därför är det viktigt att vi på olika sätt fortsätter att driva frågan, och skoltävlingen har visat sig vara en av de bästa kanalerna. Detta har blivit Sveriges största skoltävling och vi tror att den blir ännu bättre och roligare i år”, säger Erik Lindroth, miljödirektör på Tetra Pak Nordics. 

Nyckeln till framgång har just varit att man lyckats engagera barn och unga och deras familjer. 

”Vi vill vara med och lära nästa generation att hushålla med jordens resurser. Använda kartongförpackningar är inte skräp, utan en värdefull råvara. Returfiber från kartong kan användas flera gånger om i andra pappersprodukter. Att återvinna mer är ett enkelt sätt att minska klimatpåverkan, och det är något alla kan göra”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF. 

Årets återvinningstävling startar i början av höstterminen, från den 10 augusti, och pågår till och med den 20 november. Tävlingen är från och med i år uppdelad i en huvudtävling som är uppdelad i tre ”matcher”. Dessutom finns ytterligare tre frivilliga pristävlingar för dem som vill. Precis som tidigare år ingår i huvudtävlingen bland att annat att återvinna dryckeskartonger, som finns hemma. För varje anmält barn i förskola och skola bidrar Tetra Pak med en krona till ett av WWF:s naturvårdsprojekt, som varje barn själv får välja. 

För anmälan och mer information om tävlingen Kartongmatchen, gå in på www.kartongmatchen.se 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx