Polaricas Kronhjortskav blev framröstad som Årets matbluff

PUBLICERAD: 23 januari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Svenska folket har utsett Polaricas Kronhjortskav 2017 års mest vilseledande produkt.

Svenska folket har utsett Polaricas Kronhjortskav till 2017 års mest vilseledande produkt. Antipriset ”Årets matbluff” delas ut av Äkta vara för tredje gången.
Rekordmånga deltog i omröstningen till antipriset, som var väldigt jämn mellan tre kandidater: Kockens Citronpeppar, Ica Basic Citron och Polarica Kronhjortskav.

Efter att alla 15.514 röster räknats står dock kronhjortskaven som ”vinnare” med bara 67 rösters marginal. Det skriver Äkta vara i ett pressmeddelande.

”Jag tror att många har röstat på den för att de inte förväntar sig att det ska vara något lurt med en sådan produkt. Känslan, som förpackningen förmedlar, skiljer sig från vad den egentligen innehåller”, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson

Om Polarica Wild Food Kronhjortskav:
Tillverkarens namn till trots kommer köttet i denna skav varken från vilda djur eller från polartrakterna. Istället kommer råvaran från farmade kronhjortar, som fötts upp i Nya Zeeland, vilket framgår av ingrediensförteckningen. Trots detta berättar förpackningen snarare om vilda djur och den svenska vildmarken. Lapplands natur verkar av allt att döma ha fått stå motiv för bilden, som pryder den. På baksidan står dessutom stort: ”Mat från vildmarken”.

Röstresultat:
Polarica Wild Food Kronhjortskav, 3.557 röster.
Kockens Ekologisk citronpeppar, 3.490 röster.
Ica Basic Citron, 3.418 röster.
Banderos Dip sauce guacamole style, 2.833 röster.
Kiviks musteri Smultron bärdryck, 2.216 röster.

Årets matbluff är antipriset för den mest vilseledande livsmedelsprodukten som sålts under året.
Vem som helst har kunnat nominera produkter, i år 65 stycken, vilket är rekord.

En jury valde ut fem finalister och lämnade det sedan till allmänheten att rösta fram ”vinnaren”.

I juryn satt Björn Bernhardson, verksamhetsledare Äkta vara, Mats-Eric Nilsson, författare och journalist, Christina Möller, matlegendar och Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter.
Det här är tredje gången som antipriset delas ut.

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432