Plastföretaget Scanfill slår ett slag för ”spiralekonomi”

PUBLICERAD: 3 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

I filmen förklarar Scanfills vice VD Oscar Hugoson hur spiralekonomi kan tillämpas på plaståtervinning. (Bild ur Scanfills film)|Schematisk skiss som visar hur begreppet spiralekonomi kan tillämpas på plastprodukter och plaståtervinning. (Bild Scanfill)

Plast kan rädda vår framtid och spiralekonomi skapar möjligheten för det. Det menar Ystadbaserade plastföretaget Scanfill, som nu gjort en film, där man visar hur begreppet spiralekonomi kan användas för effektiv återvinning och återanvändning av plast.

Spiralekonomi innebär att man tar tillvara på material, som redan finns, och låter det som är skräp för en industri bli en värdefull råvara för en annan. Tillvägagångssättet kan användas i flera led vilka bildar en ”spiral” av återanvändning och återvinning.

Schematisk skiss som visar hur begreppet spiralekonomi kan tillämpas på plastprodukter och plaståtervinning. (Bild Scanfill)

Hos Scanfill anser man att spiralekonomi är lösningen på de problem kring plast och miljöpåverkan, som nu dominerar debatten.

”Vi arbetar med spiralekonomi som ett gemensamt projekt där exempelvis en använd förpackning kan återvinnas till en bildel, för att så småningom kunna bli en blomkruka för att till slut leva vidare som en designerstol”, säger Oscar Hugoson, vice VD i Scanfill.

Företagets nyproducerade film visar vilka möjligheter som ges av ett öppet tankesätt, till skillnad från ett slutet kretslopp där en förpackning måste återvinnas till en ny förpackning.

”För oss på Scanfill är återvinning aldrig slutet på kedjan. Det är början på någonting nytt”, säger Oscar Hugoson.

Se Scanfills film HÄR

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x