Pappersbaserat tråg minskar plastförbrukningen med 67 ton

PUBLICERAD: 21 januari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

ICA:s egna hamburgare förpackas nu i ett nyutvecklat pappersbaserat tråg i stället för som tidigare i plasttråg. (Bild ICA)

Genom att byta ut plasttrågen till sina egna hamburgare mot pappersbaserade tråg minskar ICA sin årliga plastanvändning med 67 ton. De nya trågen består av fiber från björk, gran och tall, som vuxit i skogar i Norden.

Trågen har en innerbeläggning av plastfilm och försluts med en toppfilm i plast. Jämfört med de tidigare plasttrågen används nu 80 procent mindre mängd plast till varje tråg, vilket alltså på årsbasis ger en plastbesparing på 67 ton.

”Att vi nu byter förpackning från plast till pappersfibrer på ICA:s egna hamburgare ligger i linje med vårt hållbarhetsarbete och innebär att plaståtgången minskar kraftigt, vilket är väldigt positivt. ICA har satt upp ett mål om att alla plastförpackningar för våra egna märkesvaror ska vara tillverkade av återvunnen eller förnybar råvara till 2030 och den förändring vi nu genomför, tillsammans med de vi redan gjort, gör att vi skapar ett allt mer cirkulärt och hållbart plastsystem”, säger Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg på ICA.

ICA skriver i ett pressmeddelande att det nya hamburgertråget är konstruerat på ett sätt som gör det enkelt att separera plastfilmerna från den pappersbaserade delen. Tråget av pappersfiber sorteras sedan som pappersförpackning och de två plastfilmerna som plastförpackningar.

”Vi på ICA jobbar ständigt med att utveckla och förbättra våra förpackningar för att minska plaståtgången och öka andelen återvunnen eller förnybar råvara utan att kvalitet eller hållbarhet på produkterna påverkas. Detta i kombination med att fler och fler blir bättre på att sortera och lämna in sina förpackningar är viktiga steg mot ett mer hållbart samhälle”, säger Sofia Erixson, senior förpackningsutvecklare på ICA.

Den nya förpackningen kommer att användas för sju av ICA:s egna hamburgare och kommer att finns i ICA-butiker från och med början på februari.

ICA skriver också att under år 2021 kommer en rad ytterliga köttprodukter att förpackas i samma typ av förpackningar.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker