Året var 1977
Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här. I vissa fall kan man konstatera att inte mycket verkar ha hänt genom åren. Förpackningsindustrin brottas med problem som fanns redan i mitten av 1900-talet. Texterna är publicerade exakt som de står i tidningarna.
Världens första konservburk i plast! Så säger Åkerlund&Rausing om sin nya laminatburk Letpak. Den är attraktiv och lättöppnad men kommer den att slå ut den traditionella plåtburken? Knappast. Åtminstone inte på lång tid, men Å&R tror på en intressant marknad i vissa investeringsvilliga och kapitalstarka utvecklingsländer. Snart får vi se den på svenska butikshyllor.
Det var i juni månad som Åkerlund& Rausing, Lund, presenterade en helt ny konservburk för helkonserver. Det nya med burken är att den består av ett laminat av polypropen – aluminiumfolie – polypropen.
Utveckling för miljoner
Utvecklingsprojektet har letts av Lars-Erik Piltz och har kostat företaget flera miljoner kronor. Styrelsen för Teknisk Utveckling har bidragit med en miljon. Den modell som lanseras på den svenska marknaden i samarbete med Tre Kök rymmer 400 ml och är rektangulär.
Hylsan som består av nämnda laminat, polypropen – al-folie – polypropen, sammanfogas med induktiv högfrekvenssvetsning, vilket ger en god och mycket diskret svetsfog. Lock och botten består av formsprutad polypropen. Innanför såväl lock som botten ligger en oblat av polypropen – al-folie- polypropen.
Locket, som svetsas fast på burken redan vi tillverkningsstadiet, är försett med en tapp, liknande den som finns på ölburkar, som gör den lätt att öppna. Tryckt dekor läggs på insidan av hylsans yttre polypropenfilm. Ett välkänt förfarande, som skyddar dekorer mot mekanisk påverkan.
Burken levereras från förpackningsfabriken med locket fastsvetsat och botten löst påsatt. Avsikten är emellertid att den ska kunna tillverkas i linje med själva inpackningslinjen.
Hos Å&R uppger man att de flesta typer av fyllningslinjer kan användas. Enligt de förutsättningar som idag finns kan man emellertid endast uppnå en kapacitet på mellan 50 – 75 burkar i minuten. Autoklaverbarheten uppges vara god. Upp till 135 grader C klara den.
Hållbarheten vet man ännu inte så mycket om, eftersom lagringstest som utförts inte överstiger ett år.
Lätt och staplingsbar
Staplingsbarheten uppges vara mycket god om belastningen är rent vertikal. Blir det allt för stor snedbelastning lär den kunna kollapsa, eftersom hylsan inte är helt styv.
En stor fördel med den nya konservburken är att den är mycket lätt. En burk om rymmer 400 ml väger endast 25 gram. Ur distributionssynpunkt är den också fördelaktig med sin rektangulära form. På Å&R uppger man att den nya konservburken kan bidra till att bryta den negativa utveckling som helkonserven har haft jämfört med djupfryst.
Åkerlund & Rausing anser att det kan finnas en intressant marknad för den här typen av konservburk i vissa utvecklingsländer. De länder som främst avses är sådana som är intresserade av att investera i modern teknik. Det bör med andra ord vara de nyrika oljeländerna som avses. Huruvida den nya konservburken kommer att utgöra en verklig konkurrent till den traditionella plåtburken är tills vidare vanskligt att uttala sig om.
Intresse från pressen
I samband med visningen av den nya konservburken är det glädjande att åtskilliga av landets dagstidningar uppmärksammade händelsen. Uppsala Nya Tidning hade till och med slagit upp den på första sidan. Några kommentarer gjordes inte utan det var i stort sett innehållet i den presskommuniké som förmedlades.
Energisnål?
Å&R uppger att den är mindre energikrävande i tillverkningsprocessen än plåtburken. Några konkreta belägg för detta påstående har emellertid företaget inte kunnat ge. De hänvisar till några internationella undersökningar, men avstår från att närmare precisera, utan uppger endast att burken därför blir billigare. Det är ett intressant påstående, som borde kunna backas upp med fakta om det överensstämmer med verkligheten. Påståendet kommer knappast att lämnas opåtalat om det kommer att användas i marknadsföringen.
Eftersom burken är attraktiv att se på och skön att hålla i och dessutom har distributionstekniska och eventuellt fyllnadstekniska fördelar kunde det väl räcka att framhålla dessa konkreta fördelar. Vaga, lätt opportuna och i högsta grad abstrakta påstående om energibesparingar och liknande borde inte behövas om konservburken för övrigt är så bra som den uppges vara.