Året var 1959
Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här. I vissa fall kan man konstatera att inte mycket verkar ha hänt genom åren. Förpackningsindustrin brottas med problem som fanns redan i mitten av 1900-talet. Texterna är publicerade exakt som de står i tidningarna.

Champagneglas oskadda efter 4.000-milafärd i småländsk papplåda
Sjuttiotvå champagneglas i en papplåda har på 320 dagar gjort en fyratusenmilafärd runt jorden utan att krossas – det låter onekligen ganska otroligt, men det är faktiskt sant! Att skicka dyrbara glas jorden runt i så tunn emballering kan tyckas som något av ett vågspel, om man vill få tillbaka dem hela och oskadade.
Ett dylikt frakt- och emballeringsexperiment har just i dagarna slutförts av Esseltewell AB i Thorsvik, vars fabriker ligger halvannan mil söder om Jönköping. Sedan länge har fiman umgåtts med planer på att under svåra förhållanden pröva sina nya wellpappsemballager och så födde tanken på att skicka en wellpappskartong med speciellt stötavledande ”innanmäte” och packad med sköra glas på en jorden-runt-tripp och med olika slags transportmedel.
Förseglad låda med flyt, båt och järnväg
Den 4 december i fjol realiserades planerna och då sändes ”jorden-runt-lådan” iväg från Norrahammars station under notarius publicus, rådman Bengt Sterners, överinseende och försedd med hans sigill.
Speditionsfirman ISAB tog hand om befraktningen och det gällde att pröva så många slags transportmedel som möjligt. Resan gick per järnväg till Göteborg och därifrån med flyg till Hamburg, varifrån den skickades som postpaket till genua i Italien. Över Medelhavet och via Suezkanalen och Indiska oceanen gick färden för glaslådan till Bombay i Indien md ett fartyg för ny omlastning via Yokohama till San Fransisco – även dessa sträckor med båtlägenhet. Rakt över den amerikanska kontinenten skickades jorden-runt-lådan som expressgods och från New York till Göteborg tog flyget vid. Sista etappen skedde med järnväg.

Alla glasen hela – dir. N.E. O:son Kongmark, dir. Edholm och försäljningschef Nilsson konstaterar glatt att testlådan från Esseltewell motstått påfrestningarna från en årslång jorden-runt-resa på et utomordentligt sätt.
Inalles en sträcka på 4.000 mil färdades den förseglade glaslådan innan den åter kom till Esseltewells fabriker i Thorsvik och då hade den varit på resa efter nära nog samma rutt som den berömde Philes Fogg, men resan hade tagit över fyra gånger så lång tid – 320 dagar!
Och även om lådan i likhet med Fogg inte var med om likbränning så inträffade en hel del äventyr under resan – bl. a. fick konsulaten vid ett tillfälle spåra upp dyrgripen på den råkat på avvägar.

Lyckat experiment
Stort intresse knöts till experimentet både från export- och befraktarhåll och man undrade en hel del över, hur det sköra innehållet skulle se ut efter alla strapatser. På måndagen fick man svaret på sin undran.
Ute i Thorsviksfabriken var både press och myndigheter samlad när jorden-runt-lådan anlände. Med darrande fingrar bröt Esseltewellchefen Nils Edholm och försäljningschefen Gerhard Nilsson ytteremballaget. Notarius publicus, Bengt Sterner, kontrollerade att alla stämplar och sigillen fanns kvar orörda.
I tre lager var glasen placerade över varandra i inneremballaget och när de plockades upp kunde berörda parter dra en suck av lättnad. Alla 72 champagneglasen från Orrefors var hela och oskadade – inbjudna och anställda kunder övertyga sig om den saken då man bjöd välgångsskål i dem.
Det blev alltså en lyckad slutvinjett på ett djärvt experiment, som gav både exportörer och befraktare ett fint tips.
Och det är bara att tillägga att emballaget kostade ca 8 öre per glas, men att frakten gick lös på flera tusen riksdaler…