Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1964

PUBLICERAD: 10 maj 2024
UPPDATERAD: 10 maj

Året var 1964

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här. I vissa fall kan man konstatera att inte mycket verkar ha hänt genom åren. Förpackningsindustrin brottas med problem som fanns redan i mitten av 1900-talet. Texterna är publicerade exakt som de står i tidningarna.

Scanpack 64 – en realitet

Svensk förpackningsindustri har nu beretts ett, från månghåll efterlängtat tillfälle, att under tiden den 30 oktober till den 8 november få exponera sina maskiner, produkter och tjänster inför en intresserad och sakkunning svensk publik. Av tillgängliga uppgifter, framgår också att det från utställarnas sida visats ett stort intresse för Scanpack 64 – Den andra internationella förpackningsutställningen i Sverige. Den första internationella förpackningsutställningen avhölls som bekant år 1952 – för 12 år sedan i vår tidskrifts regi.

Det bör i dag öppet kunna erkännas att det var ett djärvt initiativ som den gången togs av min företrädare, redaktör John Eug. Steen, speciellt med tanke på den förhållandevis ringa omfattning emballageförbrukningen hade för 12 år sedan. Företaget fördes emellertid lyckligt i hamn. Att döma av samtida pressuppgifter rönte utställningen ett stort intresse såväl inom som utomlands, och tillströmningen av besökare var över förväntan.

Under de gångna åren har landets samlade förbrukning av material, maskiner och tjänster för förpackningar, i runt tal femdubblats, varför bakgrunden till Scanpack 64, bör ha varit betydligt säkrare denna gång. Men å andra sidan är ju som bekant utbuden på mässfronten ganska rikliga – en betydligt hårdare konkurrens om utställarna hör därför till bilden.

Då nu den andra svenska internationella förpackningsutställningen – Scanpack 64 – både kvantitativt och kvalitativt synes vara en realitet – är det glädjande för oss att här kunna gratulera direktör Laestadius och hans medhjälpare till ett lyckat initiativ och gott arbete.

Besöksfrekvensen är ju ännu så länge ett oskrivet blad, – men det finns ju ingen anledning att förmoda att besökarna ska utebli. Tvärt om- med det stora intresse som förpackning och därmed sammanhängande verksamhet röner inom praktiskt taget alla branscher – bör man kunna räkna med att ett mycket stort antal intresserade, begagnar sig av detta unika tillfälle att inom det egna landets gränser får ta del av många intressanta nyheter som här visas.

Ledare av Thorsten Fahlskog i Svensk Emballagetidskrift (som nord emballage hette då) i nummer 10 år 1964

Tvådelad konservburk

Combopak heter en konservburk, som introducerats av Vereenigde Blikfabrieken N.V. i Holland. Combopaksystemet är avsett för inpackning av färdiglagad mat i konservburkar och då närmast för mat bestående av flera komponenter, som utan vidare kan blandas. Som bekant vållar bland annat stärkelsehaltiga födoämnen besvär, såtillvida att de klistrar fast sig vid t. ex. kött. Det var mot denna bakgrund som Combopak maskinen utvecklades. I denna maskin göres en särskild avdelning i en traditionell plåtburk genom att ett ark av en plastfilm föres in i burken, som då delvis är fylld med den ena komponenten. Därefter fylles den andra komponenten varefter burken förses med lock på normalt sätt, varvid dock samtidigt kanterna på plastfilmen klämmes fast.

Förpackningens säljfunktion

I Robinson New har vi funnit en tecknad illustration till några av de egenskaper en förpackning måste ha för att kunna bidra till att sälja varan. Förpackningen ska dra till sig konsumentens intresse och göra intryck på henne. Förpackningen ska ge intryck av kvalitet och klart skilja ut sig framför sina konkurrenter. Den ska berätta för kunden, vilken glädje hon kan ha av varan som förpackningen innesluter och vid behov utstråla glamour.

Lättöppnat lock för plåtburkar

Pulltop heter en lockkonstruktion som utvecklats av Cantop Inc., USA. Lockets nyhetsvärde ligger i det faktum att det är ytterst lättöppnat men trots det kan det användas för såväl kolsyrade drycker, öl, juice, olja som fasta och pulverformade varor; till den senare gruppen räknar Cantop för övrigt också koncentrerad juice.

Öppning när innehållet är fast.

Locket finns i två olika utföranden. Den ena typen är avsedd för fasta och pulverformade varor-Locket öppnas genom att man drar i ett ”handtag”, varvid hela locket följer med. Den andra typen är avsedd för drycker. Även här använder man sig av ett handtag men endast en flik av locket öppnas. Resultatet blir alltså detsamma som om man använt en ölburksöppnare – frånsett att man inte behöver en sådan öppnare.

Öppning när innehållet är en dryck.

Den maskinella utrustningen för fastsättning av locken har likaledes utvecklats av Cantop. Till förfogande finns maskiner med en kapacitet av upp till 400 förpackningar per minut, vilket anges vara tillräckligt för att hålla jämna steg med de snabbaste maskinerna i produktionskedjan.

Några ytterligare förändringar i produktionskedjan för att kunna använda Pulltop är inte nödvändiga. Den maskinella utrustningen för Pulltop kan användas för alla storlekar och typer av lock.

Läs vidare

Packnews fyller 90 år - Vi ser tillbaka på 1959

Sjuttiotvå champagneglas i en papplåda har på 320 dagar gjort en fyratusenmilafärd runt jorden utan att krossas – det låter onekligen ganska otroligt, men det är faktiskt sant! Att skicka dyrbara glas jorden runt i så tunn emballering kan tyckas som något av ett vågspel, om man vill få tillbaka dem hela och oskadade.
gladax

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1977

Världens första konservburk i plast! Så sa Åkerlund&Rausing om sin nya laminatburk Letpak vid introduktionen år 1977.
Letpak

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1972

I Nord Emballage årgång 1972 gick Gad Rausing från Tetra Pak till försvar av teknikens möjligheter för att ta hand om det kommunala avfallet.
gadx

Senaste nytt

Glassigt samarbete med Paristema

Genom ett nytt samarbete mellan glassgiganten Häagen-Dazs och Paramount släpps nu en limiterad glasskollektion signerad illustratören Erica Jacobson. Den nya designen går under namnet Emily in Paris och är inspirerad av Netflix-serien med samma namn. Det skriver Cap&Design.
Hägenx

InterSystem satsar i Finland

Efter framgångsrika etableringar i Norge och Danmark satsar nu InterSystem även i Finland.
Finland_InterSystem palletizerx

Det händer på Scanpack: Varför vi behöver sluta demonisera förpackningsmaterial

Miljöexperten Mark Shayler, som har designat allt från vägar och bostadsområden till apparater, elektronik och förpackningar, delar med sig av sina insikter. Med mottot "det finns inga dåliga material, bara dåliga system", utforskar han orsakerna bakom den nuvarande klimatkrisen. Men framför allt – hur vi kan övervinna den.
mark high resx

Det händer på Scanpack: Så ska svensk förpackningsindustri agera för en säkrare framtid!

Hur kan svensk förpackningsindustri stå stark och växa i en föränderlig värld? Genom att vara förberedd, så klart. Från risk- och sårbarhetsanalys till anpassning av affärsmodell och avtal. För omvärlden kommer att fortsätta gunga. Det kommer Johan Sjöberg, Ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy på Svenskt Näringsliv, att berätta mer om på Scanpack den 24 oktober.
Johansjobergx