Packbridge med i projekt om smarta förpackningar

PUBLICERAD: 30 september 2015
UPPDATERAD: 25 januari

I projektet AdPack ska fem europeiska klusterorganisationer samverka kring avancerade och smarta förpackningar.

Avancerade förpackningar, ”Advanced Packaging”, är en av tio nya framväxande industrier, så kallade ”Emerging Industries”, som definierats av Europeiska kommissionen.
Nu har EU beslutat starta ett projekt med namnet AdPack och titeln ”Framtidens material och produkter för avancerade smarta förpackningar”. I projektet ska fem europeiska klusterorganisationer deltaga och en av dessa är det svenska förpackningsklustret Packbridge.

”Detta är ett viktigt första europeiskt steg för att länka samman kunskap från förpackningsområdet med mat-, nano-, plasmateknologi och plast, för att stödja inrättandet av ett europeiskt strategiskt klusterpartnerskap. Genom att fokusera på den framväxande avancerade förpackningsindustrin, som har kontaktpunkter med nästan varje industrisektor, är ambitionen att stärka europeisk sysselsättning, tillväxt, konkurrenskraft och innovation”, skriver Packbridge i ett pressmeddelande.

En framväxande industri definieras som ett brett fält av ekonomisk verksamhet, som hänger ihop via olika typer av kopplingar. De omfattar mer och går långt utanför gränserna för kluster och inkluderar också verksamheter med mindre etablerade kopplingar. Dessa industrier ses som platser för korsbefruktning, där nya kluster kan förväntas dyka upp. Avancerade förpackningar kommer att utgöra ett allt mer betydelsefull område för många andra aktiviteter, från livsmedel till fordonsindustrins försörjningskedjor.

Andra framväxande industrierna, som definierats av EU-kommissionen, är till exempel ”Logistics Services”, ”Mobility Technologies” och ”Digital Industries”.

Projektet AdPack påbörjas under hösten. Det ingår i COSME, som är EU:s program för konkurrenskraft riktat mot små och medelstora företag.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium