Packaging Greenhouse levererar till kartongmaskinen i Gruvön

PUBLICERAD: 16 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Håkan Envall, som är affärsutvecklare på The Packaging Greenhouse, är glad över att de fått förtroendet att leverera mätinstrument till BillerudKorsnäs Gruvöns bruk.|Här vid bruket Gruvön i Grums bygger BillerudKorsnäs en av världens största kartongmaskiner i sitt slag.

Värmlandsbaserade utbildnings- och forskningsaktören The Packaging Greenhouse kommer att spela en viktig roll inför uppstarten av BillerudKorsnäs nya kartongmaskin i Gruvön. Sedan tidigare har The Packaging Greenhouse fått förtroendet att utbilda de flera hundra personer, som ska arbeta med den nya maskinen, och nu har man också fått uppdraget att leverera mätinstrumenten till brukets laboratorium.

Den stora och hypermoderna kartongmaskinen i Gruvön i Grums beräknas tas i bruk i början av nästa år. Det enorma bygget har involverat ett mycket stort antal leverantörer, flera av dem medlemmar i det värmländska företagsklustret The Paper Province, däribland The Packaging Greenhouse.

”Vi är väldigt glada att vi fått förtroendet på nytt”, säger Håkan Envall, affärsutvecklare vid The Packaging Greenhouse i en kommentar till uppdraget att leverera mätinstrument.

Ordern på mätinstrument till kartongbrukets laboratorium är av den storleksordningen att The Packaging Greenhouse behöver anställa mer personal, främst inom utbildning och på mätsidan.

Leveranserna till Gruvön ska ske i november, men förberedelserna är redan nu i full gång.

”Jag måste ge mig ut i Europa och besöka leverantörer omgående”, säger Håkan Envall.

Förutom själva instrumenten erbjuder The Packaging Greenhouse även laboratoriepersonal och ett eget laboratorium.

”Vi har ett eget labb hos UMV i Säffle och egna utbildningar. Det tror vi också har haft betydelse för att uppdraget gick till oss. Det handlar om att förstå både processen och kunden för att veta hur ett instrument fungerar”, säger Håkan Envall.

BillerudKorsnäs beslut att bygga en ny kartongmaskin i Gruvön aviserades första gången i slutet av år 2016 (Läs HÄR). Investeringskostnaderna beräknades då till 5,7 miljarder kronor men har senare uppgraderats med drygt en miljard kronor till 6,84 miljarder kronor (Läs HÄR).

När den är färdig får kartongmaskinen i Gruvön en kapacitet om 550.000 ton årligen och blir därmed en av de största i världen i sitt slag. Maskinen kommer att producera vätskekartong, förpackningskartong, food service board och liner.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning