Operation Clean Sweep håller plastavfall borta från miljön

PUBLICERAD: 26 oktober 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Genom att gå med i Operation Clean Sweep ska Superfos på olika sätt samla in och om möjligt återanvända sådant plastavfall i form av granulat, flingor och pulver, som uppstår i produktionen. (Bild Dreamstime/Julian Delgiudice)

Plastförpackningstillverkaren Superfos, som ingår i Berry Global, har gått med i det internationella initiativet Operation Clean Sweep, som ska minska avfall från plastgranulat och annat plastavfall, som uppstår i produktionen, från att hamna i miljön.

Superfos skriver i ett pressmeddelande att de allra flesta av Superfos fabriker redan är certifierade inom miljöledning via ISO 14001, men företaget har dessutom fullt upp med att införa programmet OCS (Operation Clean Sweep) genom hela företaget. Initiativet speglar inte bara en affärsmässig värdegrund. Det har också en avgörande betydelse för merparten av kunder med fokus på hållbarhet.

”Superfos vill förhindra att plastgranulat, plastflagor och plastpulver hamnar i miljön, särskilt i vattenmiljön. När vi arbetar med OCS-programmet hjälper det oss att införa några mindre, men mycket viktiga, förändringar i vår dagliga produktion. De många små förändringarna har god effekt och gör faktiskt en stor skillnad till fördel för våra vattendrag”, säger Lars Skjold Frederiksen, R&D Project Manager på Superfos.

Den främsta principen med OCS är att få en överblick över avfallet, samla in och rengöra det, för att till slut återanvända plastavfallet i produktionen, om det är möjligt.

För att kunna ”sopa rent framför egen dörr” har Superfos exempelvis installerat filter i regnvattenavloppen. Andra jordnära åtgärder är inhägnader med finmaskiga nät runt granulatsilor samt att spadar, kvastar och hinkar står till förfogande där de behövs, så att medarbetarna enkelt kan hålla produktionsområdet rent.

Ett annat exempel är en uppsamlingsbricka med lim, som står placerad under en silo, vilket är ett enkelt men mycket effektivt sätt att minska plastavfall i form av pulver!

”De olika åtgärderna är inte direkt raketvetenskap, utmaningen ligger snarare i att se till att de dagliga rutinerna efterföljs. Lyckligtvis ser vi förbättringar på flera nivåer på alla fabriker, som är med i OCS. Men det råder inga tvivel om att vi ska fortsätta att ha fokus på handlingsåtgärder. Vi ska utbilda och göra våra kollegor på fabrikerna självständiga och det samma gäller våra leverantörer. Det är en utmaning som vi gärna och ivrigt tar oss an,” förklarar Lars Skjold Frederiksen.

Superfos skriver att de förebyggande OCS-åtgärderna kontrolleras regelbundet. Kontrollgenomgången är i sig själv en motiverande faktor för att införa förändringarna. Den överordnade målsättningen för Superfos är att reducera påverkan från drift och produktion. Medan plastavfall i naturen är oacceptabelt, är plast som material helt vitalt för att leverera hållbara lösningar på flera områden, exempelvis plastförpackningar till livsmedel och övrig industri.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x