Nytt utbildningsmaterial gör barnen till återvinningshjältar!

PUBLICERAD: 27 november 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Med hjälp av FTI:s utbildningsmaterial Materialvärlden ska förskolebarn engageras i återvinning och bli ”återvinningshjältar”.

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, lanserar Materialvärlden, ett digitalt utbildningsmaterial som med hjälp av spännande uppdrag ska engagera förskolebarn att återvinna mer och på så sätt bli återvinningshjältar. Initiativet lanseras drygt ett halvår innan den reviderade läroplanen för förskolor, med större fokus på hållbar utveckling, blir verklighet. 

I Sverige är vi generellt sätt bra på återvinning, men vi kan bli bättre. En viktig målgrupp för att öka återvinningen och på lång sikt hantera klimatutmaningen är våra barn. FTI har därför lanserat webbplatsen ”Materialvärlden”, utformad för att hjälpa förskolebarn, deras föräldrar och förskolans pedagoger att bli mer engagerade i återvinning.

”Det är ett bra initiativ, allt som görs för att öka intresset för återvinning hos barn är bra. Det är också enkelt att använda, vilket naturligtvis är viktigt, för att vi ska kunna implementera det i den dagliga verksamheten”, säger Eva Sifversson, förskolechef på Pysslingens förskolor, som är en del av AcadeMedia.

På Materialvärldens webbplats  kan barnen lära sig om de olika materialen, som går att återvinna och var man kan slänga dem. För varje material finns en motsvarande karaktär – som Bånk, som äter metallförpackningar eller Prasslis, som äter tidningar och returpapper. Genom att bli en så kallad materialismatare får barnen olika uppdrag att utföra på förskolan eller tillsammans med sina föräldrar, som går ut på att samla in och lämna material på en återvinningstation eller ett miljörum, för Bånk, Prasslis och de andra karaktärerna att äta. Därmed bidrar initiativet både till lek, lärande och tid med familjen.

”Vi vill motivera barnen till att själva vilja lära sig mer om återvinning. Barnen är särskilt viktiga, eftersom de tar med sig etablerade beteenden, när de flyttar hemifrån, samtidigt som de kan påverka sina föräldrar under åren då de bor hemma”, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Initiativet kommer knappt ett halvår innan lanseringen av den reviderade läroplanen för förskolan, vilket sker i juli 2019. Den nya läroplanen har ett större fokus på hållbarhet. Ambitionen är att FTI genom Materialvärlden ska hjälpa förskolorna att uppfylla de nya kraven och lägga grunden för ett ökat intresse hos barn för hållbar utveckling.

”Förskolorna spelar en viktig roll för att redan bland unga barn integrera hållbarhetsfrågor, till exempel återvinning, konsumtion och resursdelning, i deras vardagsliv. Forskning visar, att det man lär sig som ung, bär man med sig hela livet. Därför är det mycket viktigt att ge barn möjlighet att vara med och delta i aktiviteter som rör hållbarhet”, säger Farhana Borg, lektor i pedagogiskt arbete och ledare för Förskolepedagogiskt kollegium, på Högskolan Dalarna.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x