I efterdyningarna av den uppmärksammade nedläggningen av Findus i skånska Bjuv är nu ett nytt livsmedelsföretag är på väg att etablera sig på orten.
Det nya bolaget, som bildades i januari i år, heter Foodhills AB och det ska, enligt SVT Nyheterna, producera frysta livsmedel med särskild satsning på proteiner.
Styrelseordförande i det nya livsmedelsbolaget är Bengt Persson, som äger Välingetorps gård utanför Helsingborg och som är en välkänd profil inom svenskt lantbruk. Han är bland annat ordförande i stiftelsen Lantbruksforskning och har varit ledamot i Lantbrukarnas riksförbunds styrelse.
En annan av styrelsemedlemmarna i Foodhills AB är helsingborgaren Anders Nelson, som är något av ett styrelseproffs med engagemang i 76 bolag! Han är också VD i fastighetsbolaget Backahill AB, som äger fastigheter i bland annat Bjuv.
Ledamot av Foodhills styrelse är också Wiveca Almgren, som är VD för livsmedelsföretaget Magnehill AB i Mörarp, utanför Helsingborg. Gården Magnehill köptes redan 1957 av Wiveca Almgrens far Lennart Pehrsson och familjeföretaget är i dag en stor producent av frysta grönsaker och bär.
Styrelseordförande Bengt Persson säger till SVT Nyheterna att Foodhills AB siktar på en speciell livsmedelsnisch, nämligen det som kallas ”proteinskifte” och som innebär att man istället för köttprotein går över till protein från vegetabilier och andra proteinkällor.
Att nedläggningen av Findus finns med i bilden, när ett nytt livsmedelsföretag nu ska etablera sig i Bjuv är förstås ingen tillfällighet.
”Foodhills AB är kopplat till de möjligheter, som öppnas i Bjuv i samband med att Findus lägger ner”, säger Bengt Persson.
”Vi har stora ambitioner om att hjälpa odlarna och vi tror på svensk produktion. Man kan odla jättemycket häromkring, vi har fantastiska jordar”, säger Wiveca Almgren till SVT Nyheterna.
Än så länge har det nya företaget inte fysiskt etablerat sig i några lokaler i Bjuv, men frågan om man ska flytta in i Findus fabrikslokaler ligger förstås nära till hands. Men om så blir, återstår att se.
”Det måste man titta mycket djupare på, innan man kan säga något om det. Än så länge har ju Findus inte ens flyttat därifrån”, säger Bengt Persson till Helsingborgs Dagblad.
Mycket är alltså ännu osäkert och oklart kring det nya livsmedelsföretaget, men inom en månad räknar Bengt Persson och de övriga i styrelsen med att kunna presentera mer konkreta planer och information kring lokaliteter, produktion, etc.
”Vi sitter just nu och räknar på hur storskalig produktionen i Foodhills kan bli. Helt klart är dock att det inte blir på Findus nivå”, förklarar Bengt Persson.