Nytt koncept för mat till dörren sparar på pappersförpackningar

PUBLICERAD: 11 november 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Ali Ghoce, som är VD och grundare av Gordon Delivery, har presenterat det nya cirkulära matleveranskonceptet Gordon Circular. (Bild Gordon)|Catherine Alsén Gelfgren är projektledare för Gordon Circular. (Bild Gordon)

Last mile-företaget Gordon Delivery har utvecklat ett retursystem för ”mat till dörren”, som ska spara in på pappersförpackningar som påsar och lådor. Gordon har registrerat en patentansökan för en cirkulär lösning där mat levereras till beställarens dörr i återanvändbara väskor, vilka sedan hämtas upp vid nästa leverans.

Det nya cirkulära systemet har fått namnet Gordon Circular och presenterades i veckan på mässan Logistik & TransportSvenska Mässan i Göteborg.

”Gordon har i dag 600.000 leveranser varje månad. Vår förhoppning är att vi ska kunna göra en rejäl insats för att minska användningen av papperskassar och -lådor”, säger Ali Ghoce, VD och grundare av Gordon.

Gordon Circular innebär att Gordons kunder packar de beställda matvarorna i återanvändbara väskor, kallade Gordonväskor. Gordon levererar väskorna med mat hem till beställarna och tar med sig väskorna från tidigare leveranser tillbaka. Kassarna rengörs sedan innan det är dags att fylla dem med mat igen. Under transporten står kassarna i stapelbara återanvändbara boxar. Detta gör att behovet av ytteremballage, som inte kan återanvändas, försvinner.

”Våra kunder är företag inom dagligvaruhandeln, matkasseföretag och livsmedelsproducenter. Vi vill att det ska vara enkelt för dem att minska på mängden papplådor och papperspåsar som bara används en gång vid hemleveranser. Vi vill också göra det enklare för personer, som handlar mat på nätet, att göra klimatvänliga val och slippa hanteringen av pappersförpackningar som tar plats och som ska lämnas till återvinning”, säger Ali Ghoce.

Gordon uppger att man har jobbat sedan början av året med att ta fram denna cirkulära lösning. I arbetet har Gordon utgått från önskemål hos personer som beställer mat på nätet för hemleverans och hos sina kunder.

Catherine Alsén Gelfgren är projektledare för Gordon Circular. (Bild Gordon)

”Vi kan leverera kylda matvaror till nio av tio svenskar och vi har digital kontakt med dem som vi lämnar maten till. Det gör det enkelt för personer att lämna tillbaka Gordonkassarna, som maten har kommit i, till oss och vi kan enkelt ta med dem i våra bilar. Det innebär en möjlighet att minska klimatpåverkan som vi vill ta vara på”, säger Catherine Alsén Gelfgren, projektledare för Gordon Circular.

”När vi introducerar Gordon Circular innebär det att vi kan erbjuda såväl en samordnad last mile-leverans som ett samordnat cirkulärt system för kylda varor. Vi har redan mött ett stort intresse för vår cirkulära lösning från flera av våra nuvarande samarbetspartners”, säger Ali Ghoce.

Nyligen presenterade Naturvårdsverket statistik som visar att en genomsnittlig svensk under 2021 hanterade 55 kilo förpackningar av papper, kartong och wellpapp. Svensk Handel har gjort en opinionsundersökning som visar att en klar majoritet av svenskarna, som handlar på nätet, ser emballaget som ett problem och vill minska klimatpåverkan av hemleveranserna.

I samma undersökning uppger 70 procent av de e-handelsföretag, som planerar att göra åtgärder som förbättrar hållbarheten, att de vill minska på emballaget och 55 procent uppger att de vill använda emballage som går att återanvända.

”Vi på Gordon ser fram emot att under den närmaste tiden kunna börja testa Gordon Circular i samarbete med olika samarbetspartners för att kunna minska mängden förpackningsavfall”, säger Catherine Alsén Gelfgren.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax