Nytt etikettmaterial förenar det bästa från PE och PP

PUBLICERAD: 24 november 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Raflatacs nya etikettmaterial Raflex PRO är lämpligt till no-label-look-applikationer på runda och formade behållare.

Finska etikettmaterialleverantören UPM Raflatac har utvecklat ett nytt flexibelt etikettmaterial, som är avsett för olika typer av runda och formade förpackningar. Materialet heter Raflex PRO och det sägs förena de bästa egenskaperna hos motsvarande flexibla etikettmaterial tillverkade av polypropen (PP) och polyeten (PE).

PE-baserade etikettmaterial för konturerade och formade förpackningar som flaskor, burkar, etc. är flexibla och klarar exempelvis den påverkan, som uppstår när en produkt ska klämmas ut från en förpackning, medan PP-baserade etikettmaterial är lämpligare för stela förpackningar, där de ger etiketter med maximal transparens och högsta glans. Båda materialen är överlägsna pappersbaserade etikettmaterial, men deras olika egenskaper begränsar användningsområdena.

Men nu säger sig Raflatac ha utvecklat ett material som förenar de två plastmaterialens egenskaper och erbjuder både flexibilitet och transparens och möjliggör etikettapplicering på ett flertal olika typer av formade förpackningar.

Raflatac skriver i ett pressmeddelande att Raflex PRO möjliggör högkvalitativa no-label-look-etiketter i applikationer, där PP-baserat etikettmaterial annars skulle vara för stelt, och kombinerar utmärkt finish med god formbarhet. Materialet är idealiskt till profilerade och semi-klämbara förpackningar inom hygien, egenvård, livsmedel, drycker, m fl. och etiketterna är motståndskraftig mot kemikalier och klarar fysiska påfrestningar även under krävande förhållanden. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432