Nya biobaserade material ger bättre barriäregenskaper

PUBLICERAD: 27 augusti 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Fraunhofer-forskaren Sabine Amberg-Schwab och hennes kollega Klaus Noller studerar en bioplastfilm med förbättrade barriäregenskaper.

Vid tyska Fraunhofer-institutet i Würzburg har forskaren Dr. Sabine Amberg-Schwab utvecklat en ny klass av biobaserade och bionedbrytbara material, som väsentligt förbättrar barriäregenskaperna för bioplaster och andra biobaserade förpackningsmaterial.
De nya materialen, som kallas bioORMOCER®, förbättrar barriäregenskaperna när det gäller skydd mot syre och vattenånga, vilket bäddar för utveckling av innovativa, säkra och mer hållbara förpackningslösningar.

Genom att uppgraderas exempelvis kommersiella bioplastfilmer med en beläggning med bioORMOCER förstärks bioplastfilmens barriäregenskaper vilket öppnar upp för nya möjligheter och användningsområden för bioplastfilmer, speciellt inom livsmedelsförpackningar.

Fraunhofer-institutet skriver i ett pressmeddelande att bioORMOCER-materialen förutom bättre barriäregenskaper även har mycket goda optiska och antibakteriella egenskaper och dessutom är helt bionedbrytbara. bioORMOCER-materialen kan också användas i kombination med tunna oorganiska skikt, vilket genererar effektiva synergier, som resulterar i utmärkta barriäregenskaper, vilka är bättre än barriäregenskaperna för varje enskilt skikt.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx