Ny toner med upp till 60 procent återvunnet innehåll

PUBLICERAD: 21 augusti 2023
UPPDATERAD: 21 augusti

 

Bild: Xeikon

Xeikon introducerar nu Cheetah 3.0-versionen i sin tonerpresserie. Här inkluderas nya ECO-toner som en viktig del.

Xeikon förklarar att utvecklingen av nya ECO-toner är en nyckelkomponent i deras hållbarhetsmål, som syftar till att minska företagets CO2-fotavtryck med 40 procent under de kommande åren.

Hållbarhet

Upp till 60 procent av materialen i färgen är återvunna komponenter som utvinns kemiskt från återvunna PET-flaskor och andra återvunna kolmaterial. Det minskar CO2-trycket från Xeikons tryckteknik med mer än 10 procent. ECO-toner kan avsvärtas från både papper (Ingede-referens) och folie (CADEL-referens). Dessutom släpps inga flyktiga organiska föreningar (VOC) ut i miljön, varken under tillverkningen av toner eller under själva tryckprocessen.

Livsmedelssäkerhet

ECO-toner är helt fria från fluor (både oorganiskt och PFAS) och 100 procent veganska. Dessutom har de etablerade fördelar med tidigare generationers toners, som är fria från BPA, mineraloljor och fotoinitiatorer. Det betyder att ECO-toner är lämplig för utskrift med indirekt livsmedelskontakt, där det bara är en pappersbarriär, och för direkt livsmedelskontakt med torrfoder. Dessutom uppfyller ECO-tonern det europeiska säkerhetsdirektivet, Nestlés vägledning om förpackningsfärg och de schweiziska och tyska reglerna för tryckfärger.

Även för andra skrivare

ECO-toner är utvecklad för den nya Cheetah 3.0-skrivarserien, men Xeikon kommer att göra dem tillgängliga för befintliga kunder för användning av Xeikon CX300 och CX500 skrivare under de kommande åren, säger Filip Weymans, Xeikon Vice President of Marketing. Och han tillägger:

– Vi är också stolta över att kunna säga att Xeikon ECO-toner inte kommer att tvinga tryckerier att höja sina priser. Faktum är att de har möjlighet att uppgradera sin produktion till en högre hållbarhetsnivå utan att öka deras TCOP (total cost of printing). Detta kan effektivt översättas till en verklig kostnadsminskning och stöd i den rådande svåra prispressen.

Dokumentation

För att ge ytterligare bevis på de gröna meriter har Xeikon också lanserat ett Sustainability Scorecard för varje digital press. Det ger tryckerier ett faktabaserat verktyg för att visa den direkta miljöpåverkan från deras Xeikon-maskin, uttryckt som gram CO2 per kvadratmeter.

Läs vidare

Automatisering, nätverksutskrift och RFID-etiketter hos Epson på LabelExpo

För första gången visar Epson sin nya etikettprinter Surepress L-4733AW – en stor uppgradering i SurePress 4000-serien – på en mässa i Europa. Det kommer att äga rum på LabelExpo i Bryssel.
surepress

Heidelberg och Gallus uppgraderar digitala etikettlösningar

Heidelberg och deras dotterbolag Gallus kommer att visa en rad nya digitala lösningar på Labelexpo Europe 2023.
Gallus-at-labelexpo

Framtidsutsikter för trycksaker och förpackningar och heta ämnen på printkonferens

Intergraf och NOPA:s årliga konferens Print Matters for the Future satte i år ljus på den senaste utvecklingen inom olika marknadssegment för trycksaker och förpackningar.
PrintM_Havard

Ledande bläck använder mänsklig elektricitet som energikälla

International Paper har utvecklat en teknik med ett bläck som får energi från människans kropp.
Ohmega

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx