Ny toner med upp till 60 procent återvunnet innehåll

PUBLICERAD: 21 augusti 2023
UPPDATERAD: 21 augusti

 

Bild: Xeikon

Xeikon introducerar nu Cheetah 3.0-versionen i sin tonerpresserie. Här inkluderas nya ECO-toner som en viktig del.

Xeikon förklarar att utvecklingen av nya ECO-toner är en nyckelkomponent i deras hållbarhetsmål, som syftar till att minska företagets CO2-fotavtryck med 40 procent under de kommande åren.

Hållbarhet

Upp till 60 procent av materialen i färgen är återvunna komponenter som utvinns kemiskt från återvunna PET-flaskor och andra återvunna kolmaterial. Det minskar CO2-trycket från Xeikons tryckteknik med mer än 10 procent. ECO-toner kan avsvärtas från både papper (Ingede-referens) och folie (CADEL-referens). Dessutom släpps inga flyktiga organiska föreningar (VOC) ut i miljön, varken under tillverkningen av toner eller under själva tryckprocessen.

Livsmedelssäkerhet

ECO-toner är helt fria från fluor (både oorganiskt och PFAS) och 100 procent veganska. Dessutom har de etablerade fördelar med tidigare generationers toners, som är fria från BPA, mineraloljor och fotoinitiatorer. Det betyder att ECO-toner är lämplig för utskrift med indirekt livsmedelskontakt, där det bara är en pappersbarriär, och för direkt livsmedelskontakt med torrfoder. Dessutom uppfyller ECO-tonern det europeiska säkerhetsdirektivet, Nestlés vägledning om förpackningsfärg och de schweiziska och tyska reglerna för tryckfärger.

Även för andra skrivare

ECO-toner är utvecklad för den nya Cheetah 3.0-skrivarserien, men Xeikon kommer att göra dem tillgängliga för befintliga kunder för användning av Xeikon CX300 och CX500 skrivare under de kommande åren, säger Filip Weymans, Xeikon Vice President of Marketing. Och han tillägger:

– Vi är också stolta över att kunna säga att Xeikon ECO-toner inte kommer att tvinga tryckerier att höja sina priser. Faktum är att de har möjlighet att uppgradera sin produktion till en högre hållbarhetsnivå utan att öka deras TCOP (total cost of printing). Detta kan effektivt översättas till en verklig kostnadsminskning och stöd i den rådande svåra prispressen.

Dokumentation

För att ge ytterligare bevis på de gröna meriter har Xeikon också lanserat ett Sustainability Scorecard för varje digital press. Det ger tryckerier ett faktabaserat verktyg för att visa den direkta miljöpåverkan från deras Xeikon-maskin, uttryckt som gram CO2 per kvadratmeter.

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx