Ny teknik skyddar förpackad mat mot flera smittsamma patogener

PUBLICERAD: 20 mars 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Med InvisiShield-tekniken bildas en osynligt sköld i en försluten frukt- och grönt-förpackning, som hindrar tillväxt av smittsamma patogener som virus, bakterier och svampar. (Bild Aptar Food + Beverage)

InvisiShield är namnet på en ny teknik, som ska skydda livsmedelsförpackningar med färsk frukt, grönsaker, skaldjur, etc. från smittsamma patogener som bakterier, svampar och virus.
Tekniken är utvecklad av Aptar Food + Beverage, som ingår i USA-baserade AptarGroup, Inc, och enligt uppgift förhindrar tekniken patogentillväxt i förpackningen utan att påverka produkten negativt.

InvisiShield-lösningen aktiveras i förseglade förpackningar för att frigöra en bestämd mängd av ett antipatogent ämne. Utan att komma i kontakt med själva produkten, minskar detta ämne en signifikant tillväxt av patogener, som kan ha införts i leveranskedjan. Ämnet, som inte kan upptäckas av konsumenten, försvinner inom 24 till 48 timmar efter aktivering. Tekniken innebär också att risken för korsföroreningar i den förseglade förpackningen väsentligt minskar.

”Vi är ytterst stolta över vår teknik och det stora arbete som har lett till denna lansering. I en kritisk tid kräver konsumenterna bättre och hälsosammare livsmedel och genom att tillämpa vår materialvetenskapliga expertis på säkerhetslösningar inom livsmedelsförpackningar kan vi tillmötesgå dessa krav”, säger John Belfance, VD för Aptars forsknings- och utvecklingsdivision, Aptar CSP Technologies.

Validerade tredje-partsstudier har visat att InvisiShield-tekniken är upp till 99,9 procent effektiv mot de vanligaste livsmedelsburna patogenerna som E. coli, salmonella, listeria,, norovirus, hepatit A, campylobacter, stafylokocker, Vibrio vulnificus, rotavirus, m fl.

Aptar Food + Beverage skriver i ett pressmeddelande att man låtit professionella kockar utvärdera tekniken genom att jämföra standardförpackade tomater med tomater förpackade med InvisiShield. Enligt Aptar kunde inte kockarna identifiera någon skillnad i färg, arom, smak eller textur hos tomaterna oavsett förpackningsform.

I samarbete med företaget Royal Fresh Cuts i Atlanta, Georgia, genomför Aptar Food + Beverage för närvarande ett pilotprogram med InvisiShield-tekniken. Royal Fresh Cuts, som är specialiserade på frukt- och grönsaksförädling, planerar att lansera sin första kommersiella användning av InvisiShield under andra kvartalet 2020.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker