Ny rapport bakom IKEM:s krav: Slopa skatten på plastkassar!

PUBLICERAD: 25 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

”Två år med en misslyckad reform” skriver IKEM i sin rapport om skatten på plastbärkassar. (Bild IKEM)

”Slopa skatten på plastbärkassar!” Det kräver IKEM (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige) och stöder sig på en färsk rapport som säger att skatten varit kontraproduktiv och inte gett de förväntade skatteintäkterna.

I IKEM:s rapport framhålls att den skatt på plastbärkassar, som infördes för två år sedan, inte har uppfyllt sitt syfte. Skatteintäkterna har endast blivit en bråkdel av det belopp, som regeringen räknade med, och när det gäller miljöpåverkan har skatten snarare varit kontraproduktiv.

”Skatten på plastbärkassar borde aldrig ha införts. Den gör ingen skillnad på kassar av återvunnen, biobaserad eller fossil råvara. Tyvärr har skatten satt käppar i hjulet för näringslivets arbete för en mer cirkulär ekonomi för plasten. Det är dags att slopa skatten. Vi vill i stället se en politik som möjliggör teknisk utveckling och återvinning av all plast”, säger Jonas Hagelqvist, VD för IKEM.

IKEM skriver att när skatten infördes minskade försäljningen kraftigt av svensktillverkade plastbärkassar – vilka är ledande när det gäller att använda återvunnen plastråvara vid produktionen! Plastbärkassen, som fyllde två funktioner: bärkasse och soppåse, har nu i stället ersatts med två olika produkter. Nu köps en papperskasse för att bära hem varorna i och en avfallspåse på rulle för avfallet. Dessutom är avfallspåsarna i högre grad importerade och tillverkade av fossil råvara. De skatteintäkter om 2,1 miljarder kronor, som regeringen räknat med, blev bara 200 miljoner kronor…

I rapporten kommer några olika experter till tals, bland annat Lars Lundin från Trioworld, en av Nordens största tillverkare av plastbärkassar. Trioworlds försäljning på den svenska marknaden minskade med 90 procent när skatten infördes och en dryg tredjedel av personalen fick sägas upp.

I rapporten framhåller nationalekonomen Runar Brännlund, verksam vid Umeå universitet och specialiserad på miljöekonomi, att analysen av skattens miljökonsekvenser brustit, vilket på sikt kan undergräva legitimiteten för ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken.

Läs/ladda hem hela IKEM:s nya rapport HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx