Nu har Di Luca & Di Luca sagt farväl till konserver i metall

PUBLICERAD: 15 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Di Luca & Di Luca med varumärket Zeta har nu sagt farväl till konservburkar i metall och övergått till Tetra Paks kartongbaserade ”konservförpackning” Tetra Recart. (© Di Luca & Di Luca/Creative Commons Licens. Bilden är ett montage)

Livsmedelsföretaget Di Luca & Di Luca med varumärket Zeta har sagt farväl till konservburkar i metall och helt övergått till Tetra Paks kartongförpackning Tetra Recart®.

Företaget skriver i ett pressmeddelande att vecka 15 försvinner de sista metallburkarna från hyllan och ersätts med ”konservförpackningen” Tetra Recart.

Valet av förpackning har stor påverkan på klimatavtrycket och därför skrotar familjeföretaget Di Luca & Di Luca nu de sista konservburkarna, som finns kvar inom kategorin baljväxter.

Enligt Di Luca & Di Luca ger Tetra Recart-förpackningen, som till två tredjedelar består av kartong, ett koldioxidavtryck som är 52 procent lägre än en konservburk i metall. Dessutom minskar företagets metallförbrukning med 92 ton aluminium per år.

”Som alltid är hållbarhetsfrågorna komplexa. Men det tyska forskningsinstitutet IFEU (German Institute for Energy and Environmental Research) redovisar i en livscykelanalys att en Tetra Recart ger 52 procents lägre CO2-avtryck än en konservburk i metall, och det var avgörande för vårt beslut”, säger Helene Rehnberg, inköpschef på Di Luca & Di Luca.

I och med övergången till en kartongbaserad konservförpackning har innehållet i Zetas förpackningar med baljväxter ökat från 410 gram till 480 gram. Följande baljväxtprodukter finns i den nya förpackningsstorleken: kikärtor, kidneybönor, stora vita bönor, svarta bönor, blandade bönor och gröna linser.

”Vår nya, lite större förpackning är ensam i sitt slag på butikshyllan och vi tror att den kommer att uppskattas av den stora familjen och de som gillar att äta mycket vegetariskt”, säger Helene Rehnberg.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x