Norska bolaget Quantafuel ASA, som är experter på kemisk återvinning av plast, startar snart byggandet av en ny anläggning i danska Esbjerg, där man ska kunna ta emot en brett urval av osorterat plastavfall och på kemisk väg omvandla det till högkvalitativa polymermaterial för tillverkning av nya plastprodukter.
Quantafuel har sedan tidigare en pilotanläggning för kemisk plaståtervinning i norska Kristiansund och en anläggning för kommersiell plaståtervinning på kemisk väg i danska Skive.
Fabriken i Skive, som är den första i sitt slag i världen och en viktig milstolpe för företaget, kan i dagsläget bearbeta 20.000 ton blandat plastavfall per år. Plastråvaran, som annars skulle förbrännas eller kastas på deponier, består främst av hushållsavfall från Danmark och Norge.
Plastavfallet i Skive omvandlas på kemisk väg till pyrolysolja, som kan ersätta fossila råvaror i produktionen av ny plast. De flytande produkterna skickas sedan till tyska kemi- och polymerjätten BASF, som uppgraderar det återvunna materialet till nya plastprodukter och kemikalier, vilket skapar en cirkulär ekonomi för plastavfall
Förutom anläggningarna i Norge och Danmark har Quantafuel också ett helägt svenskt dotterbolag, Quantafuel Sweden AB, som är ett forsknings- och utvecklingsbolag med syfte att driva strategiska initiativ för att förbättra Quantafuels portfölj för kemisk återvinningsteknik inklusive hantering av laboratoriepiloter och analytiska anläggningar.
Quantafuel skriver att den nya, planerade, anläggningen i Esbjerg kommer att baseras på den teknik, som har testats vid anläggningen i Skive. Den nya fabriken kommer dock att ha betydligt högre kapacitet och kunna acceptera ett bredare utbud av osorterad plast och sortera denna i specifika fraktioner för optimal användning i den kemiska processen.
En projektgrupp inom Quantafuel har arbetat med projekteringen av fabriken i Esbjerg sedan augusti 2020 och beräknad byggstart är till sommaren 2021.
”Vi arbetar för att främja hållbar utveckling i alla våra projekt. Med vår anläggning i Esbjerg avser Quantafuel att bidra till att lösa ett stort globalt avfallsproblem genom att omvandla plastavfall till kemiskt återvunna produkter som kan användas av kemisk industri för att tillverka nya plastprodukter”, skriver Quantafuel.
Quantafuels konkreta satsningar på kemisk plaståtervinning kommer samtidigt som den danska miljöstyrelsen gett officiellt klartecken och godkännande för kemisk återvinning av blandat plastavfall.
I ett uttalande slår Danmarks miljöminister Lea Wermelin och den danska miljöstyrelsen fast att ”material som genomgår kemiska processer kan anses återvunna om materialen kan användas till nya produkter”.
Godkännandet innebär att plast, som tidigare skickats till förbränningsanläggningar, nu istället kan återvinnas till nya högkvalitativa material. och bidra till att minska koldioxidutsläppen med 50 procent, jämfört med om plasten skulle gått till förbränning.
”Detta är goda nyheter för alla oss, som tycker att all plast ska återvinnas. Plast är ett bra material, men vi behöver kombinera mekanisk återvinning med kemisk, om vi ska kunna återvinna den fullt ut”, kommenterar Lena Lundberg, som ansvarig för plastråvarufrågor hos svenska IKEM (Innovations- och kemiindustrierna).
Sedan tidigare har man i Sverige diskuterat möjligheterna att uppföra anläggningar för kemisk återvinning av plast i Stenungsund.
”Förhoppningsvis kan godkännandet i Danmark inspirera till hur vi kan hantera frågan om kemisk återvinning av plast i Sverige, även om vi redan tidigare fått positiva signaler från regeringen”, säger Lena Lundberg.
—————————————–
N.B.: Globala kemi- och polymerjätten BASF investerade år 2019 cirka 220 miljoner kronor i norska Quantafuel och deras teknik för kemisk återvinning av plast. Läs HÄR!