Norska Quantafuel växer inom kemisk återvinning av plast

PUBLICERAD: 19 mars 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Quantafuel projekterar nu för sin andra danska fabrik för kemisk återvinning av plastavfall. Bilden från fabriken i Skive. (Bild Quantafuel)|”Det danska klartecknet är goda nyheter för alla oss, som tycker att all plast ska återvinnas”, säger Lena Lundberg, IKEM (Bild IKEM)

Norska bolaget Quantafuel ASA, som är experter på kemisk återvinning av plast, startar snart byggandet av en ny anläggning i danska Esbjerg, där man ska kunna ta emot en brett urval av osorterat plastavfall och på kemisk väg omvandla det till högkvalitativa polymermaterial för tillverkning av nya plastprodukter.

Quantafuel har sedan tidigare en pilotanläggning för kemisk plaståtervinning i norska Kristiansund och en anläggning för kommersiell plaståtervinning på kemisk väg i danska Skive.

Fabriken i Skive, som är den första i sitt slag i världen och en viktig milstolpe för företaget, kan i dagsläget bearbeta 20.000 ton blandat plastavfall per år. Plastråvaran, som annars skulle förbrännas eller kastas på deponier, består främst av hushållsavfall från Danmark och Norge.

Plastavfallet i Skive omvandlas på kemisk väg till pyrolysolja, som kan ersätta fossila råvaror i produktionen av ny plast. De flytande produkterna skickas sedan till tyska kemi- och polymerjätten BASF, som uppgraderar det återvunna materialet till nya plastprodukter och kemikalier, vilket skapar en cirkulär ekonomi för plastavfall

Förutom anläggningarna i Norge och Danmark har Quantafuel också ett helägt svenskt dotterbolag, Quantafuel Sweden AB, som är ett forsknings- och utvecklingsbolag med syfte att driva strategiska initiativ för att förbättra Quantafuels portfölj för kemisk återvinningsteknik inklusive hantering av laboratoriepiloter och analytiska anläggningar.

Quantafuel skriver att den nya, planerade, anläggningen i Esbjerg kommer att baseras på den teknik, som har testats vid anläggningen i Skive. Den nya fabriken kommer dock att ha betydligt högre kapacitet och kunna acceptera ett bredare utbud av osorterad plast och sortera denna i specifika fraktioner för optimal användning i den kemiska processen.

En projektgrupp inom Quantafuel har arbetat med projekteringen av fabriken i Esbjerg sedan augusti 2020 och beräknad byggstart är till sommaren 2021.

”Vi arbetar för att främja hållbar utveckling i alla våra projekt. Med vår anläggning i Esbjerg avser Quantafuel att bidra till att lösa ett stort globalt avfallsproblem genom att omvandla plastavfall till kemiskt återvunna produkter som kan användas av kemisk industri för att tillverka nya plastprodukter”, skriver Quantafuel.

Quantafuels konkreta satsningar på kemisk plaståtervinning kommer samtidigt som den danska miljöstyrelsen gett officiellt klartecken och godkännande för kemisk återvinning av blandat plastavfall.

I ett uttalande slår Danmarks miljöminister Lea Wermelin och den danska miljöstyrelsen fast att ”material som genomgår kemiska processer kan anses återvunna om materialen kan användas till nya produkter”.

”Det danska klartecknet är goda nyheter för alla oss, som tycker att all plast ska återvinnas”, säger Lena Lundberg, IKEM (Bild IKEM)

Godkännandet innebär att plast, som tidigare skickats till förbränningsanläggningar, nu istället kan återvinnas till nya högkvalitativa material. och bidra till att minska koldioxidutsläppen med 50 procent, jämfört med om plasten skulle gått till förbränning.

”Detta är goda nyheter för alla oss, som tycker att all plast ska återvinnas. Plast är ett bra material, men vi behöver kombinera mekanisk återvinning med kemisk, om vi ska kunna återvinna den fullt ut”, kommenterar Lena Lundberg, som ansvarig för plastråvarufrågor hos svenska IKEM (Innovations- och kemiindustrierna).

Sedan tidigare har man i Sverige diskuterat möjligheterna att uppföra anläggningar för kemisk återvinning av plast i Stenungsund.

”Förhoppningsvis kan godkännandet i Danmark inspirera till hur vi kan hantera frågan om kemisk återvinning av plast i Sverige, även om vi redan tidigare fått positiva signaler från regeringen”, säger Lena Lundberg.

—————————————–
N.B.: Globala kemi- och polymerjätten  BASF investerade år 2019 cirka 220 miljoner kronor i norska Quantafuel och deras teknik för kemisk återvinning av plast. Läs HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x