Norsk ”pappersman” förvärvar konkurshotat tyskt kartongbruk

PUBLICERAD: 4 december 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Terje Haglund, känd norsk profil inom nordisk pappersindustrin, ligger bakom köpen av tyska bruket Zanders och belgiska specialpappersbruket Idempapers.|Pappersmaskin PM3 hos tyska bruket Zanders. (Bild Thomas Geisel för Zanders) 

Norrmannen Terje Haglund, välkänd aktör inom nordisk massa- och pappersindustri, är ledare för en grupp intressenter, som köpt det konkurshotade tyska pappers- och kartongbruket Zanders i Bergisch Gladbach. Affären innebär att bruket, som haft stora ekonomiska problem under året, under namnet  Zanders-Paper GmbH kommer att fortsätta sin produktion av högkvalitativt specialpapper och kartong för etiketter, förpackningar och grafiska applikationer.

Bruket Zanders ekonomiska problem gjorde att man i somras påbörjade olika insolvensförfaranden, för att försöka skydda verksamheten och produktionen. Bland annat gick staden Bergisch Gladbach in och köpte själva tomten och fabriksbyggnaderna.

Att Terje Haglund och hans team nu kommer att överta Zanders och fortsätta driften beskrivs som ”den bästa lösningen för Zanders”.

”Vi är glada över att förvärvet kommer att göras av personer, som redan är mycket framgångsrika i branschen. Fortsatt produktion hos Zanders är således säkerställd och all kunskap finns kvar i bolaget”, säger Marc d'Avoine, som varit insolvensadministratör hos Zanders.

Enligt ett pressmeddelande kommer cirka 150 av brukets cirka 450 anställda att mista jobben i samband med ägarskiftet. De, som blir utan jobb, kommer dock att få fortsatt lön under sju månader och erbjudas olika former av arbets- och utbildningsstöd, bland annat av staden Bergisch Gladbach.

61-årige Terje Haglund är en känd profil inom den nordiska pappers- och massaindustri med ett förflutet bland annat inom norska Peterson och svenska Lessebo, där han tidigare var VD, och nu kvarstår som styrelseledamot..

Noterbart är att Terje Haglund i april i år också var huvudman i en annan liknande affär, då han, med ekonomiskt stöd av bland annat den belgiska statsfonden Sogepa och svenska låneinstitutet Avida Finans, köpte det konkursdrabbade belgiska pappersbruket Idempapers i orten Virginal Samme 30 km utanför Bryssel.

Idempapers, som tillverkar olika specialpappersprodukter, gick i konkurs och stängdes ner den 1 juni 2017, och lades i ”malpåse”, eftersom man inte hade någon som direkt kunde överta driften. I och med Terje Haglunds inträde på scenen har bruket nu återstartats under namnet Virginal Paper och initialt med cirka 70 av de tidigare 360 anställda i personalen.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x