Norner ökar testmöjligheterna med linje för 7-lagers film

PUBLICERAD: 17 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Norner-medarbetare framför den nya 7-lagers extruderingslinjen från tyska Collin. (Bild Norner)

Norska plast- och polymerutvecklingsinstitutet Norner har installerat en ny extruderingslinje med möjlighet att producera plastfilm med upp till sju lager.

Norner skriver att linjen stärker institutets möjligheter att utveckla cirkulära flexibla förpackningslösningar med gasbarriärer och återvunna material. Den nya extruderingslinjen är levererad av tyska maskinleverantören Collin Lab and Pilot Solutions.

Norner har sedan tidigare ett avancerat utvecklingscenter för plangjutning eller filmblåsning av flexibla förpackningar. I centrat ingår flera extruderingslinjer samt en MDO-pilot (MDO = Machine Direction Orientation) och välutrustade laboratorier för testning av material, filmer och förpackningar.

Den nu installerade linjen har hög flexibilitet och kvalitet och passar väl in i Norners pilotinfrastruktur och kommer att hjälpa kunder med utveckling och pilottester. Med den nya linjen kan man extrudera ett brett spektra av material och göra pilotförsök med såväl plangjutna som blåsta barriärfilmer. Detta i sin tur gör det möjligt att utveckla hållbara flexibla förpackningar för olika användningsområden. Filmerna kan även köras i Norners MDO-linje för test av MDO-barriärfilmer.

”Vårt syfte är att erbjuda tjänster med fokus på cirkularitet och återanvändning av plast och med den nya linjen kan vi producera prototypfilmer med ännu bättre egenskaper för att stötta utvecklingfen av monomaterial”, säger Asbjørn Noraberg, som är ansvarig för Application Pilot Center i Norner.

Enligt Norner kan 7-lagers extruderingslinjen från Collin producera både gjutna och blåsta filmer samt ark med en bredd upp till 550 millimeter, vilket gör att filmerna kan lamineras, tryckas och användas i kommersiella linjer, vilket är viktigt inför en vidare uppskalning till kommersiell tillverkning av innovativa lösningar.

Den nya linjen kan också användas för att tillverka mono- eller flerlagers ark med tjocklekar upp till två millimeter. Arken är utmärkta för materialutveckling och testning av tråg, bägare och andra termoformade applikationer.

”Detta är den största investeringen som Norner hittills har gjort och vi tror att detta kommer att bli positivt för våra kunder. Vi har väsentligt ökat vår kapacitet med denna flexibla och driftsäkra linje”, säger Morten Augestad, BUVP Consumables hos Norner.

——————————————————–
Norska Norner är ett avancerat teknologicenter och en global marknadsledare inom utveckling och testning av industriella polymerer. Institutet tillhandahåller en komplett serviceportfölj av FoU, laboratorie- och strategisk rådgivning baserad på 40 års industriell erfarenhet. Nyckelkunderna finns inom polymerindustrin, energisektorn, förbrukningsvaror, hälsovård och fordon/infrastruktur. Norners huvudsäte ligger i Porsgrunn. Huvudägare sedan 2015 är thailändska petrokemijätten SCG Chemicals.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Nu ökar användningen av plastbärkassar

Årsförbrukningen i Sverige för typen av plastbärkassar som mat vanligtvis bärs hem i var 17 kassar per person under 2022. Det är en liten ökning från 2021.
glada påsar

Europapremiär för digital etikettstans

Packnews bevakade den nyligen avslutade Fespamässan i München. Hos företaget Jwei var en digital etikettstans för små och större etikettproduktioner var en av nyheterna.
Primotek_Rise-1024x768x

Automatiserad inpackning av stora gods spar pengar och miljö

Pruszyński Sp. z o.o är en stor polsk tillverkare av takplåtar och fasader av stål som nu har installerat förpackningslinjen RoRo StretchPack på sin anläggning i Polen.
Pruszynski - packed productx