Nedskräpningen i hela Sverige ska nu mätas för första gången

PUBLICERAD: 8 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi är väldigt glada att regeringen har beslutat sig för att göra en mätning av nedskräpningen i hela landet”, säger Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent. (Bild Håll Sverige Rent)

Regeringen har beslutat att det ska göras en mätning av nedskräpningen i hela Sverige under 2020. Det blir första gången man kommer att kunna säga hur nedskräpningssituationen ser ut i Sverige som helhet och mätningen förväntas ge helt nya möjligheter att motarbeta problemet med nedskräpning.

”Det här är något som vi inom stiftelsen Håll Sverige Rent har arbetat för länge”, säger Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent.

I ett regleringsbrev till Naturvårdsverket ger regeringen verket i uppdrag att genomföra en nationell skräpmätning under 2020. Det är ett led i att följa upp de EU-direktiv om engångsplast, som just nu utreds på Miljödepartementet. Man behöver kunna sätta mål och utvärdera hur nedskräpningen ökar eller minskar i ett flertal olika miljöer i samhället, från städer till landsbygd.

”Vi har länge sett behovet av en nationell kontinuerlig mätning av nedskräpningen. Vi är väldigt glada att regeringen har sett behovet och beslutat sig för att göra en mätning 2020”, säger Johanna Ragnartz.

Håll Sverige Rent vill att mätningarna blir regelbundet återkommande. Håll Sverige Rent har arbetat med skräpmätningar under lång tid och har en etablerad metod framtagen ihop med Statistiska Centralbyrån. I den tas representativa urval fram för olika miljöer, som städer, mindre orter, parker och längs vägar.

”Vår metod har visat sig pålitlig under lång tid och vi är redo för att skala upp till nationella mätningar”, säger Johanna Ragnartz.

Under år 2019 valde ett 30-tal svenska kommuner att mäta nedskräpningen i de egna kommunerna, men med en nationell mätning får man dessutom en bra bild av hur läget ser ut på riksnivå och kan avgöra om nedskräpningen minskar eller ökar i landet som helhet. En nationell mätning ger också kommunerna möjligheter att jämföra sina mätningar mot rikssiffror.

”Det är otroligt positivt för Sverige att man nu börjar mäta nedskräpningen på stor skala nationellt. Det ger oss möjligheter att motarbeta nedskräpningen på ett helt annat sätt än tidigare. För att stoppa nedskräpningen behöver vi långsiktighet. En nollmätning 2020 behöver följas upp regelbundet för att vi ska kunna se vilken effekt olika insatser har”, kommenterar Johanna Ragnartz.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Zoégas förpackningar anpassas för återvinning

Nestlé har anpassat hela Zoégas Professionals sortiment för återvinning.
z2

Orkla har överklagat förbudet mot Grummes förpackning

Orkla, som äger varumärket Grumme har nu överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot deras nya förpackning.
Orklany

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006